Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Moravy podpoří rekreaci na Baťově kanálu v době koronaviru

Datum: 03.05.2020

plavba-batuv-kanal_denik-630-630x350

Opatření proti šíření onemocnění COVID-19 zasáhla do všech částí ekonomiky. Do určité míry se dotýkají i vnitrozemské plavby. Povodí Moravy, s. p. proto připravuje kroky ke zmírnění důsledků těchto opatření. Provozovatelům plavby na Baťově kanálu a pro podporu rodinné rekreace navrhne prodloužení letního režimu plavebních komor téměř o polovinu. Reaguje tím na rozvolnění opatření po čtvrtečním jednání vlády. Současně bude hledat způsob, jak pomoci podnikatelům v této tíživé situaci.

Někteří provozovatelé rekreační plavby a půjčoven lodí očekávají, že poklesy příjmů za květen se jim během července a srpna nepodaří dohnat. S žádostí o pomoc se přímo na správce Baťova kanálu (Povodí Moravy, s. p.) obrátili do dnešního dne už dva podnikatelé z Baťova kanálu. Povodí Moravy, s. p. nabídne pomoc všem provozovatelům lodní dopravy a půjčoven a tak jim kromě jiného nabídne prodloužení letního režimu komorování.

Reaguje tím na rozvolňování opatření ze strany vlády, v rámci kterých je možné, aby na lodích cestovaly skupinky po 10 osobách. Rekreaci výrazně napomůže i připravované otevření letních zahrádek. Kvůli nejasnostem ohledně cestování do zahraničí, se dá navíc předpokládat, že o oblíbené tuzemské destinace bude mezi Čechy enormní zájem.

Podnikatelům, kteří provozují plavbu a půjčovny lodí na Baťově kanálu, zajistíme zahájení letního režimu plavby už v polovině května a prodloužíme ho až do konce září, včetně prvních dvou víkendů v měsíci říjnu. K dohnání finanční ztráty tak mohou nabízet své služby rekreantům o jeden a půl měsíce letního provozu déle. Namísto tří měsíců letního režimu provozu plavebních komor tak bude letní režim na BK trvat čtyři a půl měsíce. Všechny náklady na provoz, obsluhu  a údržbu zdymadel zajistíme z vlastních zdrojů tak, aby provozovatelům plavby nevznikly žádné dodatečné náklady. Komorování budou mít po celou dobu provozu zdarma,“ popisuje plán na pomoc provozovatelů plavby a podporu rekreace  na Baťově kanálu generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Hlavní plavební sezóna v letošním roce začne jako každý rok 1. května v režimu komorování od pátku do neděle. Za normálních okolností by provoz v letním režimu začal až v červnu a skončil už v srpnu. Letos ale Povodí Moravy, s. p. zahájí plný provoz plavebních komor od úterý do neděle už od 15. května. V tomto provozu budou plavební komory fungovat až do konce září.

Povodí Moravy, s. p. však provozovatelům navíc nabídne ještě prodloužení komorování o další 2 víkendy v říjnu do 11. 10. 2020. Ve srovnání s rokem 2019, kdy letní režim komorování probíhal 79 dní, tak bude letní sezóna prodloužena o 40 komorovacích dní na celkem 119.

Provoz, údržba a opravy plavebních komor nás ročně stojí několik milionů korun. Tyto náklady se nám kvůli přijatým opatřením adekvátně zvýší. Přesto nehodláme nabídnuté prodloužení provozu plavebních komor nijak přenášet na provozovatele lodí. I nadále budeme tyto služby poskytovat podnikatelům i veřejnosti zdarma,“ říká Gargulák.

Tímto ale pomoc ze strany Povodí Moravy, s. p. nekončí. Vzhledem k předpokládanému výpadku příjmů provozovatelů plavby v měsíci květnu nabídne těmto podnikatelům, v případě, že o to požádají, odklad splátek nájemného za pronajaté pozemky až do konce roku 2020. V závislosti na průběhu a vývoji letošní hlavní rekreační sezóny bude státní podnik hledat cestu a způsob, jak jednotlivým subjektům v této tíživé ekonomické situaci pomoci. Rekreační plavbu podporuje Povodí Moravy, s. p. dlouhodobě, mimo jiné i tím, že od roku 2015 nezvyšoval ceny nájemného za pronajaté pozemky.

I přesto, že tato připravovaná podpora podnikatelů a rodinné rekreace bude Povodí Moravy stát nemalé finanční prostředky, věřím, že má smysl. Musíme se do toho vložit všichni a všichni něco obětovat. V dnešní době si lidé plánují dovolené v tuzemsku, proto bych všechny rád pozval k nám na Baťův kanál. Letošní hlavní sezóna potrvá o měsíc a půl déle. Společně s námi tak můžou podpořit živnostníky v Jihomoravském a Zlínském kraji a současně si vychutnat krásnou atmosféru nejkrásnější vodní cesty u nás,“ zve všechny příznivce plavby Gargulák.

Povodí Odry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − osmnáct =