Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

SmVaK Ostrava ke změně vodného a stočného

Datum: 02.05.2020

smvak-1

Vodné a stočné bude v oblasti působnosti SmVaK Ostrava nově činit 85,37 korun za metr krychlový včetně 10% DPH. Je to o téměř čtyři koruny méně než doposud. Informoval o tom mluvčí Marek Síbrt.

Snížení DPH mění od 1. května výši vodného a stočného. Společnost tak podle Síbrta zohledňuje snížení sazby daně z přidané hodnoty o pět procentních bodů, které vstupuje v platnost 1. května 2020.

„Novela zákona o DPH přeřazuje úpravu a rozvod vody prostřednictvím sítí a také odvádění a čištění odpadní vody včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi z první snížené sazby daně do druhé, tedy z 15 % na 10 %. Nová cena za odběr pitné vody (vodné) pro zákazníky na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku bude činit 45,21 korun za metr krychlový včetně 10% DPH, cena za odvádění a čištění odpadních vod (stočné) bude nově 40,16 korun včetně DPH. U vodného představuje snížení oproti současné výši 2,06 koruny, u stočného 1,83 koruny. Souhrnně jde o pokles o 3,89 koruny včetně 10% DPH. Souhrnně činí nové vodné a stočné 85,37 korun, včetně 10% DPH,“ vysvětlil mluvčí vodáren.

Rekordní investice SmVaK Ostrava do infrastruktury

Téměř 900 milionů korun letos vloží vodohospodáři ze Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava do modernizace a rozvoje infrastruktury. Jedná se vůbec o nejvyšší alokovanou částku nejvýznamnější vodohospodářské společnosti v Moravskoslezském kraji. Zhruba 280 milionů zamíří do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 258 milionů do vodovodních sítí a téměř 130 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu.

Společnost je největší vodárenskou společností v Moravskoslezském kraji a dlouhodobě se řadí mezi přední firmy na vodárenském trhu v České republice. Hlavní výrobní činností je výroba a dodávka pitné vody spolu s odváděním a čištěním odpadních vod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 + osmnáct =