Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Odbahňování Matičního jezera v Pardubicích

Datum: 22.04.2020

c2dda792472b15cd0db3e4957b4ab353

Akce pokračuje po zimní pauze další etapou. Unikátní plovoucí bagr od loňského léta odsával sedimenty do speciálních pytlů, které mají zpevnit břehy. Jedná se o metodu, která se zatím v Česku příliš nevyužívá. Informoval o tom portál irozhlas.cz.

„V loňském roce odsála firma provádějící revitalizaci ze dna jezera 2860 metrů krychlových sedimentů, letos v dubnu a srpnu to bude podobné, vaky s bahnem vytvoří další vrstvu zpevněných břehů,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal.

Dnes lemuje břehy jezera pět metrů široký černý had. Jsou to desítky metrů dlouhé černé vaky s uloženým sedimentem, které budou po dokončení prací naskládané až ve třech vrstvách, aby splynuly s okolní výškou terénu. Poté je přikryje vrstva zeminy. „Před zahájením revitalizace byla jeho hladina již prakticky zarostlá stulíkem utlačujícím lekníny, které bývaly ozdobou vodní plochy,“ uvedl dále Nadrchal.

Odborná firma v jižní části jezera sediment nechá a tvar a strukturu dna upraví tak, aby vznikly vhodné podmínky pro ryby a obojživelníky, ale i pro vodní ptactvo. „Pardubice plánovaly vyčištění Matičního jezera roky. Až v roce 2018 město získalo na odbahnění dotaci. Celková cena by neměla překročit 20,2 milionu korun, z toho 17 milionů pokryjí evropské dotace,“ doplnil Nadrchal. Jezero s plochou 20 000 metrů čtverečných vzniklo před 110 lety oddělením slepého ramene Chrudimky.

Foto, zdroj: Český rozhlas 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × 5 =