Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

ČEZ snížil spotřebu pitné vody o 12,8 procent

Datum: 30.03.2020

jaderna-elektrarna-dukovany-informacni-centrum-2952b4d341

Spotřeba pitné vody v jaderných, klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ v České republice v roce 2019 meziročně klesla o téměř 12,8 % na 521 tisíc metrů krychlových. Klasické a vodní elektrárny spotřebovaly o 15,1 % pitné vody méně, v jaderných elektrárnách činila úspora 7,1 %. Vedle toho klesla spotřeba povrchové vody, které provozy ČEZ spotřebovaly 466,9 milionu metrů krychlových vody (-7,3 %). V sektoru klasických a vodních elektráren bylo uspořeno 8,5 %, v jaderných provozech 2,4 %.

„V posledních srážkově chudých letech stále více doceňujeme význam vody pro naše životy. Energetika je jednou z klíčových oblastí pro udržení chodu celé země a její ekonomiky. Voda představuje zásadní vstupní surovinu pro výrobu v našich provozech. Optimalizaci její spotřeby a průběžnému hledání úspor v této oblasti přikládáme zcela zásadní význam,“ řekla k vývoji Michaela Chaloupková, členka představenstva a ředitelka divize správa ČEZ.

Čistý zisk ČEZ meziročně stoupl o čtyři miliardy na 14,5 miliardy

Společnosti pomohl hlavně růst cen elektřiny a také obchod s komoditami. Tržby vzrostly ze 184,5 miliardy v roce 2018 na loňských 206,2 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) skupiny ČEZ loni stoupl meziročně o více než pětinu na 60,2 miliardy korun.

„Dařilo se nám zejména v oblasti obchodování s komoditami. Obchodní výsledek tradingu v roce 2019 dosáhl téměř pět miliard korun,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Podle vedení společnosti k meziročnímu nárůstu čistého zisku o 38 procent napomohlo zdražení elektřiny vyrobené v Česku díky víceletému předprodeji na velkoobchodních trzích v Německu.

„Zejména díky dalšímu rekordu zisku tradingu se nám podařilo více než vykompenzovat překvapivé rozhodnutí odvolacího soudu ve sporu se Správou železnic z roku 2010, na jehož základě byla společnost ČEZ Prodej v roce 2019 nucena uhradit částku 1,3 miliardy Kč,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Komentáře (2) k “ČEZ snížil spotřebu pitné vody o 12,8 procent

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × 2 =