Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

JVS dočasně zastavil některé investice

Datum: 17.03.2020

Jvs

Největší dodavatel pitné vody v Jihočeském kraji, Jihočeský vodárenský svaz, zastavil některé investice. Tím se chce vyhnout přerušení dodávek do distribuční sítě. Podle ředitele Antonína Prince je pitná voda nezbytná pro zajištění hygieny a ochrany při šíření nákazy, a proto se chce firma vyhnout jakémukoliv ohrožení plynulých a bezpečných dodávek do distribuční sítě.

Princ uklidnil odběratele, že se u žádné z minulých epidemií, jako byla ptačí chřipka nebo SARS nezjistilo, že by se infekce šířila právě touto cestou. Státní zdravotní ústav vyloučil, že by tomu tak bylo i nyní u nového koronaviru. I tak jsme přijali hygienická opatření týkající se pohybu osob včetně dodavatelů především v úpravně vody Plav,“ uvedl Princ.

Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslavy Kotrbové nemocné osoby virus napadající horní a dolní cesty dýchací vylučují při kašlání, smrkání či kýchání. Šíří se kapénkově, tedy osobním kontaktem s nemocným či povrchy, kterých se dotýkal rukama. Nebyl dosud popsán případ, kdy by cestou přenosu byla pitná voda,“ zdůraznila Kotrbová.

Jihočeský vodárenský svaz proinvestuje přes 120 milionů korun

Zhruba 120,6 milionu korun plánuje v roce 2020 vydat Jihočeský vodárenský svaz do obnovy infrastruktury. Letos plánuje vyrobit 16,240 milionu kubíků vody. „Údržba a obnova přes 550 kilometrů vodárenské soustavy, vybudované bezmála před půlstoletím, není levná. Pro její bezpečný provoz je však naprosto zásadní a nezbytná. A vlastně nikdy nekončí, protože jde opravdu o rozsáhlý majetek s řadou vodojemů, čerpacích stanic a stovkami kilometrů potrubí,“ řekl v lednu Princ.

Pro svaz bude rovněž nutné zmodernizovat dispečink v úpravně vody Plav, odkud se řídí celá vodárenská soustava. Dalším klíčovým projektem je obnova sedm kilometrů dlouhého přivaděče surové vody z přehrady Římov do úpravny vody Plav za více než čtvrt miliardy korun. JVS je sdružením 257 měst a obcí, pro které zajišťuje správu a provozování vodárenského majetku. Jeho soustava měří 533 kilometrů a zásobuje přes 380 tisíc obyvatel Jihočeského kraje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

třináct − dva =