Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Do Česka dorazil překlad rozhodnutí o Turówu

Datum: 18.02.2020

Dul-Turow

Do Česka dorazilo environmentální rozhodnutí Regionálního ředitelství pro ochranu životního prostředí ve Vratislavi o posouzení vlivů prodloužení těžby v dole Turow. Stanovisko úřadu je kladné. Podle polského práva má česká veřejnost možnost se proti rozhodnutí úřadu odvolat výhradně prostřednictvím ekologických organizací. Posledním dnem odvolací lhůty je 17. březen 2020.

Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že právo na odvolání proti rozhodnutí úřadu mají dle polské legislativy pouze ekologické organizace, jejichž cílem a účelem je ochrana životního prostředí, a které vykonávaly činnost v předchozích alespoň 12 měsících. Také se však mohou odvolat veřejně prospěšné organizace, které prokážou souvislost své působnosti s předmětem řízení.

Ministerstvo dále sdělilo, že je třeba odvolání zaslat Regionálnímu ředitelství ochrany životního prostředí ve Vratislavi s tím, že je podáváno druhoinstančnímu Generálnímu ředitelství ochrany životního prostředí ve Varšavě, a to písemně, telegraficky, ústně do protokolu, faxem nebo elektronicky. Odvolání ale musí být výhradně podáno v polštině.

U dolu Turów u českých hranic se zřejmě rozšíří síť vrtů, které zjišťují množství podzemních vod, o 16 nových stanic. Fungovat by měly nejpozději od dubna. Cena bude zhruba 600 tisíc korun za rok. Stát rovněž v oblasti plánuje měření hluku a emisí. Polská strana totiž otevřela cestu k rozšíření dolu.

Ministerstvo životního prostředí ČR vydalo již v listopadu ve spolupráci s Libereckým krajem a Českou geologickou službou nesouhlasné stanovisko k záměru Pokračování těžby ložiska hnědého uhlí Turów. Hejtmanství se už ve věci odvolalo k Evropské komisi. Důl by se totiž měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní terénu, spodní část takzvané dobývky by měla být 30 metrů pod hladinou moře.

Kraj je skeptický k polskému ujišťování, že rozšíření dolu nebude mít negativní dopad na hluk, prašnost a kvalitu vody na české straně hranice. Na německé straně se obávají, že se budou propadat mosty, cesty a praskat domy. Polská strana již přiznala možný dopad v podobě úbytku podzemní vody směrem k osadě Uhelná

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvanáct + jedna =