Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

2,5 milionu korun vodním záchranářům na jižní Moravě

Datum: 02.02.2020

img_3692_170716-183104_rez

Rada Jihomoravského kraje doporučila na zasedání 27. ledna krajskému zastupitelstvu schválit poskytnutí dotace vodním záchranářům 2,5 milionu korun. Hejtmanství také oproti roku 2019 navýšilo dotační programy o 63 milionů.

„Vodní záchranáře vnímáme jako součást Integrovaného záchranného systému. O tom, že Vodní záchranná služba funguje dobře, se mohou přesvědčit obyvatelé i návštěvníci našeho kraje při desítkách zásahů na vodních plochách. Peníze poputují zejména na podporu investičních projektů. Vodní záchranná služba Brno-město pořídí nový užitkový vůz, Vodní záchranná služba ČČK Brno bude rekonstruovat budovu svého sídla, novomlýnští vodní záchranáři potřebují závěsný lodní motor, Vodní záchranná služba ČČK Letovice-Křetínka pořídí nové plovoucí molo. Mimo tyto projekty podporuje Jihomoravský kraj i provoz vodních záchranných služeb,“ uvedl hejtman kraje Bohumil Šimek.

Jihomoravský kraj nabídne dotační programy za 382 milionů

Krajští radní schválili dotační programy za 382 milionů korun, což je oproti roku 2019 navýšení o třiašedesát milionů. Více prostředků může kraj poskytnout díky větším příjmům z daní. Nejvíce míří na vodohospodářské stavby. Na kanalizace, čistírny odpadních vod a vodovody půjde sto milionů. Region dlouhodobě trápí sucho. Pomůže i Státní fond životního prostředí ČR.

Ministr životního prostředí Richard Brabec na cestě po Jihomoravském kraji na začátku léta 2019 oznámil uvolnění 2,5 miliardy korun z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR. Ty poslouží ke zmírnění negativních dopadů sucha. „Jižní Morava je jednou z nejohroženější oblastí suchem u nás. Tento fenomén negativně ovlivňuje řadu ekosystémových služeb od zemědělské a lesní produkce, přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch. Vítám proto dnešní jednání, které přineslo řadu impulsů a návrhů opatření, jak co nejvíce udržet vodu na jižní Moravě,“ sdělil loni Šimek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10 − 7 =