Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Plány VHS Turnov: Hloubení vrtů, budování vodovodů a kanalizací

Datum: 31.01.2020

ČOV-Karviná-3

Na několika místech na Semilsku lidem chybí kvalitní pitná voda. Vodohospodářské sdružení Turnov, které sdružuje tamní města a obce, má letos v plánu hloubení dalších vrtů, budování vodovodů a kanalizací. Informoval o tom Český rozhlas.

Vodohospodářské sdružení Turnov letos přivede vodovod do jedné části obce Loučky u Železného Brodu, kvalitní pitnou vodu bude mít také Mrklov u krkonošského Benecka. „Tam máme nedostatek vody v době sucha v jedné části obce a v druhé části nemáme vodovody. A ty by měly být všude, pokud je to možné. To je náš záměr,“ přiblížil ředitel VHS Turnov Milan Hejduk.

Sdružení bude letos také stavět vodojemy a modernizovat čistírny odpadních vod. „Jsme těsně před podpisem smlouvy na čistírnu v Rokytnici. To je akce za zhruba dvacet milionů korun, kterou budeme realizovat dva roky, protože to musíte vybudovat za běhu a nesmíte v zimě, když je tam o deset tisíc lidí víc. Dále jsme před podpisem smlouvy na obnovu čistírny v Líšném. Tam dneska splašky tečou, i z nějakých obytných domů, přímo do Jizery,“ uvedl Milan Hejduk.

Vodohospodářské sdružení rovněž loni na podzim zprovoznilo nový vodojem pro obyvatele Ohrazenic a okolních obcí. Po odstavení vodního zdroje v Rakousích se již do potrubí dostává z Ohrazenic voda bez manganu, který je v pitné vodě nežádoucí. Turnovská průmyslová zóna se také zbavila problémů s nízkým tlakem vody, protože z Ohrazenic vedou nové rozvody.

Součástí vodojemu je rozhledna a galerie. Věžový zásobník pojme 150 kubíků vody. Výstavbou nejmodernějšího díla na Turnovsku se změnil režim zásobování pitnou vodou v oblasti. VHS Turnov byly také investorem stavby. Tvar vodojemu připomíná fotbalovou trofej FIFA. Jeho podobu vybrala prostřednictvím ankety veřejnost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sedm + dvanáct =