Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Reakce Svazu minerálních vod k navýšení poplatku za odběr podzemní minerální vody

Datum: 29.01.2020

min-vody

Vláda odsouhlasila stoprocentní zvýšení poplatku za odběr minerální vody. Ministerstvo zdravotnictví krok vysvětluje snahou přiblížit se hodnotě přírodních minerálních vod. Podle Svazu minerálních vod však narušuje ministerstvo hospodářskou soutěž na trhu s nápoji. V případě, že se nastavení ukáže jako neúčelné, bude zřejmě ministerstvo zvažovat jeho úpravu. Na poplatku se v roce 2018 vybralo 18 milionů korun.

„Toto bezprecedentní zvýšení poplatků za odběr přírodní minerální vody nevychází z žádné logické úvahy. Zvyšování nepřímého zdanění zdravé potraviny a současné snižování spotřební daně na čepované pivo přímo vybízí k dohadům o populistických snahách nalákat voliče a nesystémovým způsobem naplnit státní pokladnu,“ sdělil například generální ředitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale. Podle něj se Česká republika dostává do absurdní situace, kdy ministerstvo životního prostředí znemožňuje zavedení principů cirkulární ekonomiky a udržitelnosti do nápojového odvětví, a ministerstvo zdravotnictví penalizuje zdravé potraviny.

Svaz minerálních vod jako sdružení producentů minerálních vod v České republice důrazně nesouhlasí s rozhodnutím Vlády České republiky navýšit poplatek za odběr podzemní minerální vody ze stávajících 6 korun na dvojnásobek. Toto zvýšení nelze v daném kontextu vnímat jinak než pouze jako snahu vlády získat co nejsnazší cestou další prostředky do státního rozpočtu, kde zřejmě chybí. Jednoduché rozhodnutí o změně nařízení vlády a během okamžiku jsou tu nové příjmy státního rozpočtu.

Přínos do státního rozpočtu z poplatku v nové výši představuje zhruba 36 milionů, přičemž tato částka odpovídá 0,002281224 % příjmů státního rozpočtu. Kvůli takto bagatelnímu příjmu však stát poškozuje sektor produkce zdravých potravin a nepřímo zdaňuje zdraví prospěšné nápoje; zatímco zbytek světa přemýšlí, jak zdanit nápoje méně zdravé s vysokým obsahem cukru. Nejedná se o prvé skokové zvýšení. Od roku 2014 se poplatky postupně zvýšily o 400 %. To vše pod argumentem, že sektoru balených minerálek se „dobře daří“, takže je mu třeba odčerpat nějaké finanční prostředky. Žádný jiný výrobní sektor nečelí takovému tlaku ze strany vlády. Výsledkem tohoto procesu hledání „rychlých peněz“ je poplatek za odběr minerální vody, který je tak v České republice nejvyšší z celé Evropské unie. V Německu je poplatek za kubík vody 8,40 koruny, v Polsku 7,60 koruny, v Maďarsku 4,05 koruny. V České republice 12 korun.

Konkurenční nevýhoda na společném evropském trhu je evidentní. Při přepočtu českého poplatku na skutečně odebrané množství podzemní minerální vody dosahuje poplatek výše 45 korun za kubík. Tak vysoký poplatek nemají ani sousedé na Slovensku. Tam je sice poplatek ve výši 17 korun za kubík, ovšem právě jen za skutečně odebrané množství vody.  Slovenští producenti tak mají poplatek 2,5x nižší než výrobci v České republice,“ uvedl v prohlášení Svaz minerálních vod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − 9 =