Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V Jilemnici postaví biotop za 40 milionů

Datum: 27.01.2020

Biotop-Znojemsko

Nové koupaliště je v Jilemnici významným tématem diskuzí již řadu let. Na konci loňského roku připravilo město projekt, kdy by koupaliště fungovalo jako biotop a stálo by asi 40 milionů korun.

„Všichni dnes víme, že stávající areál koupaliště je zpustlý a nevyužívaný. Nachází se v něm přerostlá náletová zeleň, korpus koupaliště je vypuštěný a degraduje,“ vysvětlují členové pracovní skupiny k projektu nového koupaliště Evžen Malý a Jaroslav Hornig. Ta už obyvatelům představila projekt nového řešení přírodního koupaliště, včetně návrhu propojení s okolím pro pěší, cyklisty i motorovou dopravu.

V uměle vytvořených biotopech se o čistotu vody nestarají chemické látky, ale vodní rostliny a přírodní ekosystém. „Pro provozovatele biotopů jsou největší výhodou oproti koupališti nižší náklady. Pro návštěvníky chemicky neupravená voda. Obecně je to něco úplně jiného než koupaliště, na jaká jsme běžně zvyklí,“ řekl například provozovatel biotopu v Honěticích na Kroměřížsku Igor Pokorný. Za světovou výkladní skříň biotopů je považováno sousední Rakousko.

Ilustrační foto

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři × 2 =