Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

SmVaK na Opavsku proinvestují 110 milionů

Datum: 22.01.2020

Husova-ulice-Opava

Přes 50 milionů korun investuje společnost do vodovodních sítí v regionu. Podle mluvčího Marka Síbrta se dokončí některé projekty z loňského roku a zahájí nové – to vše za 135 milionů korun. Zhruba 43 milionů zamíří do kanalizačních sítí a čistíren odpadních vod s celkovými náklady zahajovaných nebo dokončovaných projektů 140 milionů korun. Dalších 15 milionů si vyžádá Ostravský oblastní vodovod. Redakce vodarenstvi.cz se nejprve zaměřila na investiční akce v okolí Opavy.

„V naší největší úpravně vody v Podhradí u Vítkova zahájíme výměnu části odtokového potrubí, které vede z reakčních nádrží dávkování ozónu do nádrží pomalého míchání – flokulace. Potrubí s metrovým profilem pochází z konce padesátých let minulého století, kdy se úpravna budovala a po letech spolehlivého fungování vyžaduje výměnu. Ocel bude vyměněna za nerez. Investici za téměř 18 milionů korun zahájíme letos a dokončíme v příštím roce,“ řekl ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Šetrná bezvýkopová technologie

Dva miliony korun bude potřeba na výměnu výtlačného potrubí ze studny a vrtu, které zásobují Úpravnu vody Velké Hoštice. Zde budou muset dělníci vyměnit téměř 620 metrů litinového potrubí za polyetylenové. „Hned se začátkem stavební sezóny odstartuje modernizace páteřního vodovodního řadu v obci Kružberk. Ocelové a litinové potrubí v délce téměř 2180 metrů vyměníme za potrubí z vysokohustotního polyetylenu. Nové potrubí bude umístěno převážně v zelených plochách. Odstraníme také bývalou čerpací stanici a vybudujeme novou redukční šachtu s přenosem dat na náš dispečink,“ přiblížil další akce ředitel vodovodů SmVaK Ostrava Milan Koníř. Necelých 1500 metrů z celkové délky zde provedou vodohospodáři bezvýkopovou technologií. Díky tomu minimalizují negativní dopad prací na povrch. Dále pak také dokončí modernizaci vodovodních řadů ve Velké Polomi. Z dalších významnějších akcí Síbrt například zmínil sanaci zemního vodojemu ve Vítkově či modernizaci vodojemu v Nových Těchanovicích.

Stamilionové investice v celé oblasti působnosti

„Do vodárenské infrastruktury v roce 2020 bude celkem směřovat 888 milionů korun. Investice budou představovat 683 milionů korun. Jde o nejvyšší částku v historii společnosti. Dalších 205 milionů půjde do oprav. Téměř 280 milionů korun poputuje do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 258 milionů do vodovodních sítí a téměř 130 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu,“ sdělil v rozhovoru pro vodarenstvi.cz generální ředitel Anatol Pšenička.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × 2 =