Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Moravy opravilo koryto Lejtny v Bratčicích

Datum: 16.01.2020

2019-01-10-Lejtna3

Povodí Moravy, s. p. dokončilo opravu více než 800 m dlouhého úseku vodního toku Lejtna v Bratčicích na Brněnsku. Účelem stavby bylo zprůchodnění a stabilizace koryta opravou opevnění potoka v zastavěné části obce. Práce odstartovaly v září a trvaly tři měsíce.

Koryto Lejtny již bylo z velké části zanešené. Vyskytovaly se zde nánosy, které výrazně zmenšovaly průtočný profil koryta. Do koryta navíc zasahovaly náletové křoviny, které by mohly např. při povodni způsobit ucpání koryta a zaplavení okolních nemovitostí. Kameny z opevnění byly na řadě míst rozplaveny po předešlých povodních.

Porušené, rozpadlé a nestabilní opevnění proto Povodí Moravy, s. p. muselo obnovit. „Podařilo se nám obnovit stabilitu odtokových poměrů v lokalitě. Stavební úpravy spočívaly v opravě břehového opevnění, tak aby voda nemohla narušovat stabilitu koryta a přilehlou zástavbu. Dále jsme odstranili překážky z toku, odtěžili nánosy z koryta Lejtny,“ popisuje generální ředitel povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Celková délka opravovaného úseku je 836 m a prochází takřka celou obcí Bratčice. V dolní části úseku, kde se Lejtna vlévá do řeky Litavy, bylo 160 m ponecháno jako zemní koryto a bylo provedeno pročištění koryta odstraněním náletových dřevin a sedimentů. Na zbylých 676 m proběhla oprava břehového opevnění, na kterou stavaři použili kamennou rovnaninu z lomového kamene. „Stavbu jsme prováděli “shora dolů”, aby nedocházelo k zanášení již pročištěných a opravených úseků. Na opevnění koryta jsme pak použili kameny vysbírané v místě po toku, které jsme však před použitím nejdříve očistili,“ vysvětluje Gargulák.

Celková cena opravy koryta Lejtny v Bratčicích byla 7,4 mil. Kč a realizaci akce provedlo Povodí Moravy, s. p. na vlastní náklady.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

patnáct − jedna =