Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

90 milionů na Novojičínsko

Datum: 14.01.2020

IMG_5214

Více než 60 milionů korun letos v regionu SmVaK Ostrava investují do zajištění dodávek pitné vody, zhruba 31 milionů pak do odvádění a čištění vody odpadní. Podle mluvčího společnosti Marka Síbrta bude například dokončena významná modernizace druhé čistírny odpadních vod pro Štramberk v místní části Kanada, rekonstruovat se budou také vodojemy Salaš nebo Puntík.

Investiční akce čekají Nový Jičín i Příbor. V těchto případech zamíří finanční prostředky do dodávek pitné vody i odvádění vody odpadní. V Kopřivnici pak SmVaK Ostrava postaví dosazovací nádrž v čistírně odpadních vod. Ve městě bude rovněž opraven vodojem nad místní částí Mniší.

„Ten slouží k akumulaci pitné vody ze zdroje Kazničov pojmenovaného podle stejnojmenného vrcholu v Hukvaldské oboře, který zásobuje lokality Mniší a Vlčovice. Důvodem stavební akce je špatný technický stav částečně historického vodojemu,“ řekl ředitel Ostravského oblastního vodovodu Jiří Komínek.

Dále bude zahájena sanace vodojemu Salaš nad Bernarticemi nad Odrou s kapacitou 2 x 1500 metrů krychlových sloužícího k zásobování části Nového Jičína Kunína, Šenova, Starého Jičína a dalších lokalit. „Budeme také modernizovat vodojem Rekovice v lokalitě Horečky nad Frenštátem pod Radhoštěm. Rekonstrukce objektu potrvá dva roky a vyžádá si náklad ve výši cca šestnáct a půl milionu korun. Bude zahájena také sanace vodojemu Puntík nad Žilinou u Nového Jičína s kapacitou 2500 metrů krychlových, která si vyžádá více než 14 milionů korun. Hotovo by mělo být v roce 2021,“ vyjmenoval ředitel vodovodů SmVaK Ostrava Milan Koníř.

Zhruba 14 milionů korun si vyžádají i práce ve Fulneku. „Řada investičních akcí souvisejících s modernizací vodovodní sítě proběhne nebo bude zahájena také v Novém Jičíně. Vodovodní řad bude vyměněn například v Máchově ulici. Modernizace 430 metrů litinového a ocelového potrubí, které bude nahrazeno tvárnou litinou, proběhne v koordinaci s rekonstrukcí kanalizační stoky v lokalitě. Po dobu stavby bude náhradní zásobování obyvatel zajištěno suchovodem. Akce si vyžádá 12 milionů korun,“ nastínil jednu z mnoha akcí ve městě mluvčí vodáren Marek Síbrt. Dále vodohospodáři opraví kanalizační stoky nebo vodovodní řady.

SmVaK Ostrava investovaly do infrastruktury od roku 1995 více než 11,6 miliard korun. Z dlouhodobého hlediska investice rostou. Od roku 2008 se drží objem prostředků nad půlmiliardou ročně, v letošním roce je na investice vyhrazeno 683 milionů korun. Další miliardy za posledních dvacet let směřovaly do oprav.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 + 15 =