Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ice pigging také v Benešově

Datum: 02.01.2020

Ice-Pigging-787x350

V závěru roku 2019 se Benešov ve spolupráci s provozovatelem vodovodů, společností Vodohospodářská společnost Benešov, rozhodlo využít inovativní metodu čištění vodovodní sítě pomocí ledové tříště. Jedná se o takzvaný Ice pigging. V závěru roku se tímto způsobem čistil vybraný úsek sítě v Hrubínově ulici v délce 260 metrů.

První zmínky o metodě padly před 14 lety v anglickém Bristolu. Prvním tuzemským městem, kde Ice pigging vyzkoušeli, byla Ostrava.

„Podle materiálu, stavu a stáří potrubí vyrobíme v kamionu s mrazícím zařízením ledovou tříšť se zhruba pětiprocentním podílem potravinářské soli. Ta udržuje sypkost ledové tříště, minimalizuje jakoukoli, byť jen teoretickou, možnost poškození potrubí a urychluje tání ledu v trubkách,“ vysvětlil obchodní ředitel SUEZ v ČR Ludvík Rutar.

Podle něj se vyrobený led přečerpá do přepravního vozu a z něj putuje pod tlakem do vybraného potrubí.

„Do odděleného úseku o délce několik stovek metrů až kilometrů natlačíme ledovou tříšť. Množství ledu se vypočte podle průměru potrubí a materiálu, z jakého je vyrobeno,“ upozornil Rutar. Pro představu se osm kubíků ledu tlačí do sítě 15 minut. Kromě ledové tříště je možné potrubí čistit propláchnutím vodou pod tlakem nebo mechanickou cestou.

„Obě tyto metody nejsou tak účinné jako led a mají také další nevýhody. U mechanického čištění jsou to například výkopové práce a několikadenní odstávky vody. Led naopak kombinuje výhody obou dosavadních metod, odstávka při jeho využití trvá jen pár hodin,“ popsal obchodní ředitel Suezu. Podle něj je účinnost čistění ledovou tříští až tisícinásobně vyšší oproti běžnému proplachu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 + dvanáct =