Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Voda zdraží v roce 2020 nejvíce za několik let

Datum: 16.12.2019

vodné-a-stočné

České domácnosti čeká největší zdražení vody za posledních několik let. Po novém roce totiž stoupne vodné a stočné v některých městech až o 12 procent. Zdražení čekají menší i větší města. Vodárenské společnosti chystají větší investice na opravy zastaralých vodovodů a další infrastruktury.

„V příštím roce si budou muset lidé připlatit čtyři až šest procent, jsou ale lokality, kde to bude ještě víc,“ sdělil portálu kurzy.cz ekonom Štěpán Křeček. Voda zdraží například obyvatelům Kladna, kde za kubík vody zaplatí o 12 korun víc. Stejně tak si připlatí Plzeňané. Zdražovat bude voda i v dalších velkých městech – Ostravě, Brně i Praze. Podle portálu kurzy.cz jsou téměř tři miliony Čechů napojeny na nevyhovující kanalizaci nebo na vodovod, který potřebuje modernizaci. Z dlouhodobého hlediska bude podle ekonomů patřit cena za vodu k nejvyšším položkám za provoz domácností.

SOVAK ČR opakovaně zdůrazňuje, že cenovým regulačním orgánem v oblasti vodního hospodářství je ministerstvo financí, které zvolilo, vzhledem k diferencovaným místním podmínkám, formu věcného usměrňování cen včetně omezení maximální výše přiměřené návratnosti vloženého majetku. Do takto regulované ceny lze dále promítnout pouze ekonomicky oprávněné náklady, přiměřený zisk a daň podle zvláštních právních předpisů.

Regulace je stanovena cenovým rozhodnutím v každoročně vydávaném Cenovém věstníku ministerstva financí. Vlastní výpočet ceny pro vodné stočné na dané období (většinou kalendářní rok) se jako kalkulace a vyúčtování provádí podle příloh číslo 19 a 19a vyhlášky č. 428/2001 Sb., která je prováděcím předpisem k zákonu číslo 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu.

O kontrolu nad správností kalkulací i vyúčtování se rovněž stará ministerstvo financí a jeho specializovaný odbor kontroly, dále jednotlivé místně příslušné finanční ředitelství i Specializovaný finanční úřad. Paralelně také probíhá kontrola správnosti i shody s kalkulací s požadavky vyhlášky ze strany ministerstva zemědělství, které dále porovnává údaje proti souboru vybraných údajů provozní a majetkové evidence. Toto ministerstvo zpracovává a publikuje v souhrnné zprávě na svých stránkách ročně detailní porovnání kalkulací cen pro vodné a stočné v České republice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvacet − 13 =