Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Tichá Orlice: Z Moravy do Čech

Datum: 14.12.2019

Jablonné-6

Jablonné nad Orlicí v podhůří Orlických hor je malebným centrem mikroregionu na česko-moravském pomezí. Centrum bylo vyhlášeno za městskou památkovou zónu. Malebně působí především náměstí s historickými podhorskými domy kombinujícími dřevěné a kamenné prvky.

V jednom z nich například vznikl hotel a minipivovar U černého medvěda, který jednoznačně stojí za návštěvu. Město historicky leželo také na česko-sudetské hranici a bylo posledním větším sídlem s jednoznačnou dominancí českého obyvatelstva.


Zásadní roli v historii města i jeho současnosti hrála voda. Hospodářský život se totiž v zásadě koncentroval podél toku Tiché Orlice, která protéká městem pár desítek metrů pod náměstím. Právě kolem řeky vznikly fabriky (Tesla, Isolit-Bravo, Dřevotvar, VaK Jablonné…) jako zdroj ekonomického rozvoje regionu. Okolí řeky je součástí Přírodního parku Orlice. Při cestě městem voda překonává řadu jezů a splavů. Od kamenného mostu z poloviny 19. století se sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána vede podél řeky naučná stezka Po stopách mlsného medvěda a žlutá turistická značka. Procházka podél řeky je vlastně cestou po průmyslové tradici malebného městečka.
Tok Tiché Orlice měří 108 kilometrů. Pramení na západní straně masivu Jeřábu v Hanušovické vrchovině. Po soutoku s Divokou Orlicí u Albrechtic nad Orlicí vzniká Orlice. Celý tok Tiché Orlice je vyhlášen jako významná lokalita díky výskytu mihule potoční.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 − devět =