Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vinaři uleví životnímu prostředí

Datum: 11.12.2019

Tripy-vino_ve_Francii

V Mutěnicích na Hodonínsku v následujících měsících dokončí chybějící část kanalizace. Ta bude sloužit především zdejším vinným sklepům. Odpadní vody totiž odtékají do příkopu u železniční trati, což vadí Správě železniční dopravní cesty. Dostavba kanalizace má vyjít na 21 milionů korun.

Inspektoři České inspekce životního prostředí z oddělení ochrany vod v Brně se také každý podzim zaměřují na kontroly dodržování vodního zákona při výrobě vín. V minulosti provedli kontroly na Hodonínsku, Břeclavsku, Mikulovsku a Znojemsku. Loni se zaměřili na oblast Kyjovska a porušení zákona zjistili u třetiny vinařů.

„Počátkem října 2018 provedlo osm inspektorů 25 kontrol. V osmi případech zjistili porušení vodního zákona, což je 32 % kontrolovaných. Nejčastějším pochybením provozovatelů vinařství bylo nedovolené vypouštění odpadních vod a nesprávné nakládání se závadnými látkami,“ řekl loni na podzim ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Tomáš Augustin.

V letech 2015 až 2017 již uložili inspektoři při kontrolních dnech zaměřených na výrobce vín celkem 17 pravomocných pokut v celkové výši 752 602 korun. K nejčastějším prohřeškům patřilo nezákonné vypouštění odpadních vod a naopak nepovolený odběr podzemních vod. V několika případech se také objevilo nesprávné nakládání se závadnými látkami.

Správci některých čistíren odpadních vod ve vinařských oblastech jsou často znepokojeni. Pokud vinaři splachují zbytky, které zůstanou po lisování hroznů, do kanalizace, mohou ohrozit biologické čištění odpadních vod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

8 + 11 =