Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Voda zdarma na hlavním nádraží nebude

Datum: 10.12.2019

praha-hlavni-nadrazi

Veřejná pítka jsou sice oblíbenou zastávkou k osvěžení zvlášť v parných dnech, nicméně Správa železniční dopravní cesty neplánuje, že by něco takového mohlo vzniknout i na pražském hlavním nádraží. Lidé si podle ní totiž vodu mohou koupit. Informoval o tom portál idnes.cz.

„V současné době se o zřízení veřejného pítka neuvažuje. Na pražském hlavním nádraží je velký výběr služeb pro cestující od stánků až po supermarket, kde lze pořídit vodu za nižší cenu než 20 korun. Není tedy nutné využívat toalety k napouštění vody,“ stojí v reakci správy na dotaz jednoho z Pražanů.

Cestující však v anketě poukázali na to, že opakované kupování si vod v plastovém obalu není výhodné pro životní prostředí. Pitnou vodu sice lidi najdou na toaletách, kdy však za jejich využití musí lidé zaplatit 20 korun. Správa železniční dopravní cesty navíc odmítla, že by měli mít toalety zdarma cestující, kteří se prokáží platnou jízdenkou na vlak. Příjmy z jízdenek totiž nejdou do rozpočtu SŽDC.

TSK Praha: Pítka jsou pod pravidelnou kontrolou

V Praze se jich nachází zhruba 600. Loni Technická správa komunikací zaplatila za vodu do pítek necelých 400 tisíc korun a spotřeba byla 4725 metrů krychlových vody. Na různých místech metropole jsou další desítky pítek, které spravují městské části. Nejvíce se jich nachází v historickém centru. Kromě tohoto typu zařízení se v ulicích objevila i mlžítka. Ta lidem poskytují příjemné osvěžení v podobě lehkého obláčku vody. Zatím je vyzkoušela Praha 7.

„Všechna pítka jsou napájena z veřejného vodovodního řadu a většina je označena tabulkou pitná voda. Kontrolují se každý týden, sleduje se například výška tryskající vody nebo ucpané trysky, čistí se i odpadní mřížky a otvory,“ řekla Barbora Lišková z TSK. Zařízení jsou v provozu pravidelně od května do října.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sedm − jedna =