Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Tisková konference Povodí Odry k vodnímu hospodářství

Datum: 09.12.2019

povodí-odry-2-805x350

Ve čtvrtek 12. prosince proběhne v sídle podniku tisková konference Komplexní přístup státního podniku Povodí Odry (POD) k vodnímu hospodářství v regionu. Tématy budou mimo jiné aktuální hydrologická situace v povodí, aktualizace Manipulačního řádu vodohospodářské soustavy, posilování bezpečnosti vodních děl nebo postup realizace protipovodňových opatření na horní Opavě v podobě nádrže Nové Heřminovy.

Obec i obyvatelé jsou podle starosty obce Nové Heřminovy Ludvíka Drobného připraveni stavbu tolerovat. Je zde však podmínka. To je požadavek stejných kompenzací, jaké byly stanoveny v roce 2008. To znamená, že se vybuduje přeložka silnice společně s obchvatem celé obce bez etapizace. Stále však platí referendum, ve kterém se obyvatelé vyslovili proti přehradě. Ústavní soud stížnost před několika měsíci zamítl.

Dnes jsou Nové Heřminovy chráněny před dvacetiletou povodní a s nabízenými kompenzačními opatřeními v souvislosti s výstavbou přehrady je obci nabízena ochrana před tisíciletou vodou na levém břehu a stoletou vodou na pravém břehu. Návrh ochrany je součástí principu, který spočívá v poskytnutí části území obce pro přehradu a její ochranu na stejnou úroveň.

Podnik Povodí Odry působí na rozloze 6252 kilometrů čtverečních, kde leží 1111 kilometrů významných vodních toků. Spravuje 8 údolních nádrží, 3 gravitační převody vod, 31 malých vodních nádrží a provozuje 80 jezů a 9 malých vodních elektráren.

Více na tiskové konferenci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 + 10 =