Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

32 tisíc chytrých vodoměrů v Ostravě do roku 2024

Datum: 03.12.2019

vysilac-instalovany-na-vodomeru

Ostravské vodárny a kanalizace se dlouhodobě zaměřují na testování a využívání moderních vodárenských a kanalizačních technologií. Mezi nejvýznamnější projekt vodohospodářů patří dálkový odečet vody. Ten napomáhá zákazníkům společnosti efektivněji hospodařit s vodou a včas informovat o nestandardních spotřebách nebo únicích.

„Aktuálně už takto funguje více než 11 000 vodoměrů. Naším záměrem je do konce roku 2024 pokrýt technologií Chytrého měření celou Ostravu, což znamená 32 000 vodoměrů. Projekt má obrovský potenciál. Jednou z řady výhod je maximální přehled o spotřebě vody, pohodlí pro zákazníka a možnost pro naši společnost rychle odhalit nestandardní situace v síti,“ vysvětlil generální ředitel OVAK Vojtěch Janoušek.

Prostředky vynaložené společností na zkvalitnění stavu vodohospodářské infrastruktury pro rok 2020 budou minimálně 396 milionů korun, z toho 301 milionů bude uhrazeno prostřednictvím nájmu, zbylá část formou oprav. Společnost zásobuje obyvatele Ostravy pitnou vodou a odvádí a čistí vodu odpadní. Jde o provozní firmu, jejímž minoritním vlastníkem je také majitel infrastruktury – statutární město Ostrava. Zhruba 35 až 40 % pitné vody se vyrábí z podzemních zdrojů nacházejících se na území města, zbytek nakupuje jako vodu předanou od největší vodárenské společnosti v kraji – SmVaK Ostrava.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − 15 =