Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nový vodovodní řad pro České Budějovice a Táborsko

Datum: 28.11.2019

zelivsky-vodovod

Sedm přeložek vodovodního řadu si vyžádá u Českých Budějovic stavba dálnice D3. Momentálně se podle Deníku například u Vidova pracuje na novém hlavním potrubí z Plavu, kde se nachází úpravna vody Jihočeského vodárenského svazu. Ta má na starost zásobování poloviny Českých Budějovic, Tábora či Jindřichova Hradce a mnoha dalších obcí a měst v kraji.

Podle provozního náměstka Jihočeského vodárenského svazu Františka Rytíře se staví přeložka, u níž průměr potrubí činí 1020 milimetrů. Stavbu všech přeložek platí investor dálnice – Ředitelství silnic a dálnic ČR. Nový řad u Vidova bude nutné vyzkoušet na tlak, dezinfikovat a až všechny zkoušky úspěšně skončí, měl by být na přelomu února a března uveden do provozu.

V koridoru budoucí dálnice D3 dojde k rozšíření vodárenské soustavy i ve Středočeském kraji. Nově plánovaná potrubí mají do dalších částí kraje přivádět vodu z Želivky. Jedná se o reakci na sucho, ale také na chystané budování dálnice, které by mohlo mít vliv na zásobování vodou v okolí.

Nový vodovodní přivaděč a navazující systémy by měl zajistit vodu pro tisíce Středočechů, ale sloužit by měl také potřebám samotné dálnice na odpočívadlech, pro čištění tunelů nebo pro případnou likvidaci požáru. O výstavbě přivaděče kopírujícího trasu dálnice a rozšíření vodárenské soustavy v jejím okolí se jedná dlouhodobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − 11 =