Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

ČEZ postaví v Hodoníně chladicí věž

Datum: 26.11.2019

5-03_hodonin

Sucho začíná na některých místech komplikovat provoz elektráren, které jsou závislé na dostatku vody. ČEZ se tak rozhodl omezit závislost uhelných bloků v Hodoníně na dostatku vody v řece Moravě. V reakci na to v areálu elektrárny postaví ventilátorovou chladicí věž, aby do budoucna nemusel omezovat provoz bloků během suchého léta.

ČEZ svůj záměr již představil Krajskému úřadu Jihomoravského kraje. Ten nechá provést posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Stavba by měla být zahájena příští rok. ČEZ přiznává, že negativem projektu může být hlučnost, proti čemuž však chce bojovat stavbou protihlukových opatření.

V případě uhelných elektráren je podle ČEZ na výběr ze dvou možností chlazení. Levnější je průtočné chlazení vodou z řeky nebo moře, ale její spotřeba je velmi vysoká. V Česku převažuje druhý způsob, kdy voda obíhá po elektrárně a její chlazení zajišťují chladicí věže. V tomto režimu poté jen stačí doplňovat vodu, která se odpaří.

„Problémy s kapacitou vodního toku, ze kterého odebíráme povrchovou vodu, se objevují v posledních letech v Elektrárně Poříčí. Dlouhodobě se problém sucha a s tím nutnost snižování výroby vyskytuje v Elektrárně Hodonín,“ uvedl již dříve pro týdeník Euro mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Foto: ČEZ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 + dva =