Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Bouša: Mikropolutanty ve zdrojích jako neřešený problém

Datum: 15.11.2019

bousa

Odstraňování pesticidů, herbicidů i dalších znečišťujících látek z pitných a odpadních vod je velkou výzvou současné doby. Na tom postavila svůj směr společnost Art Carbon, která letos získala druhou cenu v soutěži Komerční banky Nastartujte se. Technický ředitel Daniel Bouša poskytl rozhovor pro deník E15, vodarenstvi.cz se zaměřilo na některé pasáže z něj.

„V Česku, ale i ve světě, existuje dlouho neřešený problém znečištění vodních zdrojů mikropolutanty. To jsou látky pocházející ze zemědělství, zdravotnictví, ale také z kosmetiky a čistících produktů. Jedná se o různé druhy pesticidů, herbicidů, fungicidů, léčiv, jejich metabolitů a dalších organických látek. Pro mě byla podnětem osobní zkušenost, kdy jsem se přiotrávil vodou v pražských Dejvicích znečištěnou koliformními bakteriemi. Poté jsem si uvědomil, jak je čistá a kvalitní voda důležitá pro každého z nás,“ uvedl pro E15 Bouša.

Firma také dnes dokončuje ve spolupráci s VŠCHT první prototyp filtračního materiálu. „V následujících měsících vybudujeme pilotní filtrační jednotku, na které budeme technologii testovat v poloprovozním měřítku. O náš filtrační materiál projevila zájem i společnost Chemoprojekt, se kterou spolupracujeme na projektu filtrační jednotky v irácké Basře. Po usazení na českém trhu chceme vyvíjet obchodní aktivity zejména v zemích, které mají problémy s nedostatkem vody a suchem,“ uvedl dále Bouša. Podle něj by se také společnost chtěla zaměřit na problematiku filtrace vzduchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři − 2 =