Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Olomoucko: Podzimní deště odhalily škody po letním krupobití

Datum: 06.11.2019

krupo

Majitelům budov v Olomouckém kraji přidělává opět starost silné krupobití, které oblast v létě zasáhlo. Do zprvu nenápadně poškozených střech s příchodem podzimního deštivějšího počasí zateklo a škody se nyní počítají v milionech. Problém má také bazén v Olomouci nebo obchodní centrum Šantovka. Informoval o tom portál idnes.cz.

Kroupy na budovách zanechaly velké škody. Na těch, jejichž střechy pokrývá PVC fólie, se projevily až s odstupem času. Do PVC kroupy nadělaly drobné díry, jimiž začala během deštivých dnů, které přišly v září, prosakovat voda. „Po destruktivním působení krup na střechu objektu plaveckého bazénu další srážky pronikaly do střešního pláště právě na okrajích střechy, kde se voda shromažďovala, až pronikla do interiéru plaveckého bazénu. Fólie PVC, která tvoří povlakovou krytinu střechy, je silně proděravěná,“ popsala škody na olomouckém bazénu mluvčí radnice Radka Štědrá.

Oprava střechy začne v těchto týdnech. Náklady by se měly pohybovat okolo 6,5 milionu korun. Zatím není jasné, jakou část proplatí pojišťovna. „Škodní událost byla nahlášena na pojistitele, kde je v rámci sjednaného pojištění krytá škoda vzniklá vlivem krupobití. V současné době probíhá ze strany pojistitele šetření vzniklé škody a jejího rozsahu s tím, že likvidace bude provedena po ukončení opravy vzniklé škody,“ uvedla mluvčí.

Obdobný problém má i Šantovka. „Došlo k proseknutí fóliové vrstvy střechy a následnému zatečení do konstrukce střechy,“ uvedl mluvčí Šantovky Juraj Aláč. Opravy střechy začaly před několika týdny. „Opravy stále probíhají, rozpočet opravy je několik milionů korun,“ řekl Aláč. Podle pojišťoven bylo v souvislosti s červencovým krupobitím nahlášeno v Olomouckém kraji nahlášeno několik tisíc případů a škody jsou v řádech stovek milionů.

„Z Olomouckého kraje nám klienti nahlásili 2 500 škod za zhruba 150 milionů korun,“ sdělila mluvčí České pojišťovny (ČP) Ivana Buriánková. Podle ní se jednalo o skutečně lokální kalamitu s mnoha škodami na relativně malém území. „Z majetkového pojištění nám klienti z Olomouckého kraje nahlásili bezmála tisíc škod za zhruba 30 milionů korun – v drtivé většině kroupy ničily především střešní krytiny a konstrukce střech, fasády, střešní okna a podobně. Škody jsme v drtivé většině již všechny vyřešili a uzavřeli,“ doplnila Buriánková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 + patnáct =