Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Mnohé obce díky nižší DPH opraví potrubí

Datum: 30.10.2019

vodné-a-stočné

Od roku 2020 se bude v řadě měst a obcí dvakrát měnit vodné a stočné. V lednu sice přijde mírné zdražení, ale v květnu má cena klesnout. Stát totiž sníží sazbu DPH z 15 na 10 %. Většina domácností by tak ve výsledku měla platit za vodu méně, výjimku tvoří Praha, která zlevňování neplánuje.

„Koncový zákazník by měl pocítit, že voda bude o pět procent levnější. Proto jsme to dělali, proto jsme DPH snižovali. Ne proto, aby skončilo v kapsách provozovatelů, ale aby skončilo v kapsách konečných uživatelů – našich občanů,“ sdělila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Část měst a jejich vodáren zdraží vodu od ledna zhruba o inflaci. Například ne ve všech městech a obcích Plzeňského kraje to ale obyvatelé pocítí při placení. Manažeři vodárenských společností se totiž v regionu přimlouvají za to, aby se peníze namísto snížení ceny využily na opravy potrubí. Část obcí totiž podle nich obnovu vodárenské a kanalizační infrastruktury zanedbává a důsledkem jsou ztráty vody i ve výši 35 procent.

„Snížit DPH u vodného a stočného je dobré rozhodnutí. Může pomoci obcím a městům, která si budou moci naspořit více prostředků na obnovu vodárenské infrastruktury. Menší část obcí to totiž zanedbává,“ uvedla Eva Gožďálová. Podle ní to může dopadnout tak, že až obce nebudou mít peníze na výměnu vodárenské infrastruktury, budou žádat na ministerstvu nebo na krajském úřadě, aby je v rámci havarijních stavů zadotovali.

„Situace se zlepšila. Ve srovnání s rokem 1989 jsou nyní ztráty poloviční, loni jsme měli průměrné ztráty 19 procent. Na Domažlicku ale existují obce, kde i dnes jsou kvůli nedostatečné obnově ztráty kolem 35 procent,“ upozornila Gožďálová. Jestli se budou ceny snižovat, zatím nemá jasno ani Vodárna Plzeň.

„Zatím zastáváme názor, že bychom rádi využili prostor ze snížení DPH na navýšení oprav a obnovy vodohospodářské infrastruktury,“ uvedl ředitel Vodárny Plzeň Ludvík Nesnídal. Cenu vodného a stočného sníží v Klatovech. „Cenu schvaluje zastupitelstvo bez DPH a k tomu se připojí platná sazba DPH, která se musí odvést státu. Když se DPH změní, změní se i cena pro obyvatele,“ sdělil Václav Chroust, místostarosta Klatov, které mají dlouhodobě nejnižší ceny vody v kraji.

Výpočet ceny pro vodné a stočné se v ČR řídí zákonem číslo 526/1990 Sb., o cenách, a vyhláškou číslo 450/2009 Sb., kterou se provádí zákon o cenách. Vzhledem k charakteru poskytovaných služeb jsou dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod v České republice zařazeny na seznam těch s regulovanými cenami.

Regulace je stanovena cenovým rozhodnutím v každoročně vydávaném Cenovém věstníku ministerstva financí. Vlastní výpočet ceny pro vodné a stočné na dané období (většinou kalendářní rok) se jako kalkulace a vyúčtování provádí podle příloh číslo 19 a 19a vyhlášky č. 428/2001 Sb., která je prováděcím předpisem k zákonu číslo 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

11 − sedm =