Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Moravy: Riziko nedostatku vody trvá i přes dešťové srážky

Datum: 18.10.2019

Povodi_Odry

Nové Město na Moravě – v Novém Městě na Moravě ve dnech 9. a 10. října 2019 proběhlo v rámci Národního dialogu o vodě 2019 a pod odbornou gescí České vědeckotechnické vodohospodářské společnosti a Svazu vodního hospodářství České republiky hodnocení vodohospodářské bilance, dostupnosti vodních zdrojů a spolehlivosti dodávky pitné vody pro obyvatelstvo v období sucha i dopadů klimatické změny na naše území.

Význam Národního dialogu byl podtržen připomenutím 100letého výročí vodohospodářského výzkumu Výzkumným ústavem vodohospodářským v Praze a záštitou udělenou ministrem životního prostředí Richardem Brabcem.

Kritická situace v oblasti dostupnosti vodních zdrojů, která se již několik let projevuje ve středních Čechách a na jižní Moravě, hrozí i v ostatních regionech České republiky. Riziko nedostatku vody pro uživatele trvá i přes dešťové srážky v posledních týdnech, neboť nejsou schopny doplnit narůstající deficit zásob podzemních vod. Kritický stav umocňují zvýšené průměrné a maximální roční teploty, výpar, větrná eroze a evapotranspirace rostlinami.

Přestože vodárenské společnosti upřednostňují využití podzemních vod pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou, nelze očekávat jejich další zvýšené využití a to díky riziku ubývání těchto zdrojů. Doplnění zdrojů podzemních vod v některých zvodních je v krátkodobém horizontu nereálné. Vyčerpané studny a snížené vydatnosti zásob podzemních vod lze nahradit pouze vodu povrchovou akumulovanou ve vodárenských nádržích. Povrchová voda se tak stává stále více strategickým zdrojem pro přírodu i člověka.

Stávající omezená dostupnost povrchové vody je výzvou pro nutnou změnu hospodaření na zemědělské půdě,  pro snížení povrchové eroze, zvýšení infiltrační schopnosti území a pro posílení akumulace povrchových vod v nových zdrojích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva × 1 =