Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nekončící zásobu zálivkové vody vytvoříte v domácí bezúdržbové čističce STMH

Datum: 04.10.2019

ras

V pátek 9.8.2019 jsme měli tu čest potkat se s panem Rostislavem Hellsteinem a seznámit se s jedinečným řešením domovních čistíren, které společnost Hellstein nabízí. Setkání to bylo natolik inspirativní, že jsme se rozhodli pár otázek a odpovědí přiblížit našim klientům a čtenářům.

Zakra: Můžete nám prosím v krátkosti popsat historii Vaší společnosti a jak jste se dostali až k domovním čistírnám?

Původně se naše firma zabývala čištěním chovné vody v intenzivních chovech ryb. Díky společnému zájmu jsme koncem devadesátých let navázali spolupráci s dalšími rodinnými firmami z Hesenska a stali se součástí německé skupiny Stähler Group.

Námi nabízená moderní bezúdržbová čistička STMH byla původně vyvinuta pro čištění chovné vody v intenzivních chovech ryb v Německu. Později si ovšem našla cestu i na český trh, díky čemuž jsme pomohli českým chovatelům zvýšit produkci a kvalitu ryb.

Skvělé výsledky a vynikající kvalita přečištěné vody nás dovedly k tomu, že jsme začali nabízet technologii pro čištění odpadních vod z domácností.

 

Zakra: Jak dnes hodnotíte trh s domovními čistírnami a má podle Vás tato technologie budoucnost?

Na trhu jsou stále k dispozici technologie, které jsou neúčinné. Hlavní výhodou jednostupňových čistíren je pouze nízká pořizovací cena. Pokud se na ně podíváme blíže, zjistíme, že jejich běžný provoz je velmi nákladný a neekologický.

Vezměte si, že u běžné čističky musíte měsíčně zajistit odběr kalu, čistit zařízení od plovoucích látek, čistit filtrační sítka, pravidelně vyvážet, nesmíte používat čistící prostředky a v neposlední řadě je nutné doplňovat mikroorganismy a enzymy.

Sami na trh dodáváme technologii s třístupňovým čištěním, která je bezúdržbová. Během běžného provozu zákazníkovi nevznikají téměř žádné dodatečné náklady. Kvalita zrecyklované vody je navíc oproti kvalitě vody z běžných čistíren o několik řádů výš. V tom vidím obrovskou přednost. Věřím, že se časem zákazníci nebudou řídit pouze kupní cenou, ale především účinností zařízení a zájem o čističku STMH poroste.

Zakra: Vaše čistírna STMH5 se nabízí jako bezúdržbová, můžete nám přiblížit jak je to možné? A jak se případný majitel má o čistírnu starat?

Za všechno může důmyslně navržený systém s třístupňovým čištěním. Čističku totiž tvoří tři části a v každé z nich probíhá recyklace vody jiným způsobem.

Odpadní voda se nejdříve shromažďuje v jímce, ve které se usadí všechen nerozložitelný materiál a vypaří se běžné čistící prostředky. V dalších částech se zbavují vodu nečistot mikroorganismy, které zajišťují stabilní provoz s maximálním účinkem bez obtěžujícího zápachu a zbytečného hluku, aniž by potřebovala nepřetržitý přísun odpadních vod.

Právě proto se o běžný chod čističky nemusíme vůbec starat nebo kontrolovat stav bakterií. Odpadá tím i pravidelné měsíční vyvážení. K naplnění čističky STMH dochází podle zátěže jednou za tři až deset let. Jakmile k tomu dojde, stačí si telefonicky objednat odtah směsného kalu fekálním vozem a majitel má zase na pár let po starostech.

 

Zakra: Pro koho je STMH5 vhodná? Setkáváme se s tím, že do rodinných domů s pravidelným provozem si klienti vyberou snadno, problém bývá u chat s nepravidelným provozem.

Většina čistíren potřebuje neustálé zásobování odpadní vodou, aby mikroorganismy živící se biologickým znečištěním neodumřely. STMH5 je zkonstruovaná tak, že si v období omezeného nátoku sama odebere potřebné množství potravy pro bakterie z usazovací jímky nebo septiku. Breberky proto zůstanou životaschopné i po několikaměsíční pauze.

Domácí čistička je proto ideálním řešením nejen pro rodinné a menší bytové domy. Hodí se také právě pro penziony, rekreační chaty nebo tábořiště s nepravidelným provozem.

 

Zakra: A co servis? Přeci jen Ostrava (sídlo společnosti) je např. od Aše dost daleko?

Samotné zařízení vyrábíme bez složitých komponentů z vysoce odolného polyetylénu a nerezových součástek, které téměř nejsou náchylné na opotřebení. Pokud by přeci jen došlo k jakékoliv závadě, zákazník nás může zkontaktovat telefonicky na 556 840 540 nebo na e-mailu servis@hellstein.cz. Od nahlášení uděláme vše pro to, aby do 24 hodin čistírna fungovala tak, jak má, ať už jste odkudkoliv.

 

Zakra: Otázka na tělo, proč je Vaše čistírna prakticky nejdražší na trhu a co za tu cenu klienti dostanou?

Za vyšší pořizovací investici garantujeme maximální spolehlivost zařízení při provozu, který se obejde bez údržby. Zatímco naše čistička se odčerpává pouze jednou za tři až deset let, klasickou žumpu nebo běžné zařízení je nutné vyvážet měsíčně.

Vývoz kubíku stojí tři sta korun. Když si uvědomíme, že čtyřčlenná rodina ročně vyprodukuje zhruba sto padesát kubíků odpadních vod, za jeden rok pak ušetří až 45 tisíc korun. Za pár let se tedy investované náklady bez problémů vrátí zákazníkům zpátky.

Kromě toho se zařízení vyrábí ze silného polyetylénu s nerezovou vestavbou, která nepodléhá opotřebení a její životnost se pohybuje kolem 150 let.

Dovolím si říct, že důkazem kvalitního produktu je zástup spokojených zákazníků u nás i za hranicemi. Jen v České republice jsme zrealizovali několik set úspěšných projektů a přes tisíc v Evropě, v asijských zemích i na americkém kontinentu.

 

Zakra: Pojďme od domovních čistíren, velkým tématem je nyní sucho a boj s ním. Dokáže společnost Hellstein dnes pomoci se suchou zahradou a rostoucími cenami vody?

V posledních letech zažíváme extrémní sucha čím dál častěji. Přestože je pro nás využívání dešťové vody samozřejmostí, velmi často voda schází a není čím zahrádky zalévat.   Nedostatek vody se pochopitelně odrazí i v rostoucích cenách, které umí pořádně zahýbat s domácím rozpočtem.

Naše domácí čistička STMH nabízí velmi zajímavé a ekologické řešení. Technologie totiž přečistí vodu natolik dokonale, že ji lze bez problémů využít na zalévání. Přebytečnou vodu lze po získání potřebných povolení vypustit do veřejné kanalizace, do přilehlých řek a jiných povrchových vod nebo nechat zasáknout do půdních vrstev. Čistírna STMH vrací vodě život, abychom ji mohli odevzdat zpět do přírody.

 

Zakra: Sucho netrápí jen domácnosti, ale i obce? Podílíte se i na řešeních pro ně?

Myslíme i na malé obce, pro které máme připravené dostupné a efektivní řešení. To spočívá ve vybudování obecních sběračů s technologií STM za stávající kanalizaci. V zařízení pak kombinujeme aktivační čistírnu s biologickými nádržemi nebo rybníky.

Stejně jako u domácích čistíren můžeme přečištěnou vodu vypustit do rybníku s rostlinným biotopem. Čistička tímto přispívá k zachování vody v dané lokalitě a zabraňuje snižování množství podzemních vod nebo vysychání studní.

 

 

Zakra: Dokážete odhadnout, kam až mohou sucha zajít a bude se podle Vás situace zhoršovat?

První dopady vidíme už dnes. Krajina vysychá a kvalita půdy se rapidně snižuje. Očekávám, že cena vody extrémně vzroste a je velmi pravděpodobné, že bude vyšší než cena benzínu.

Právě proto bychom měli nejen s vodou šetřit, ale také využívat všechny dostupné možnosti, přírodě ji vraceli a snažili se ji v krajině udržet. Jsem přesvědčený, že domácí čistička STMH právě takovým řešením je.

 

Děkujeme Vám za rozhovor. Michal Kraus, společnost ZAKRA,

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × pět =