Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Základní škola Arménská vsadila na dešťovku

Datum: 02.10.2019

Dotace-Destovka-3

Městská část Brno-Bohunice chce zachytávat srážkovou vodu, která dopadá na střechu místní školy, a dál ji využívat například ke kropení sportovišť. Radnice ji díky tomu efektivně využije a ulehčí také svému rozpočtu. Za spotřebu pitné vody na kropení a odvod dešťovky do kanalizace totiž platí v současné době zhruba dvě stě tisíc korun ročně.

„Budovy školy a tělocvičny, to jsou tisíce metrů čtverečních plochy střechy. Veškerá dešťová voda, která z budov steče, se musí odvádět do kanalizace, a to je samozřejmě velká škoda,“ řekl bohunický starosta Antonín Crha. Za její odvod musí navíc Bohunice platit Brněnským vodárnám a kanalizacím.

„Částka, kterou musí náš odběratel zaplatit, se stanovuje buď pomocí měřidel, nebo ve většině případů výpočtem. Metodiku výpočtu určuje vyhláška,“ vysvětlila mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová. Podobná opatření se v Brně stále více objevují v nových zástavbách, protože z nařízení brněnského magistrátu u nich nesmí být odtok dešťové vody větší než deset litrů za sekundu na hektar.

„Pětadvacet procent odpadní vody, která doteče do čistírny, je voda srážková nebo voda balastní. Cílem těchto opatření je právě toto množství snižovat,“ pokračovala Hermanová. Například v Novém Lískovci dešťovou vodu zachytávají uprostřed sídliště díky biotopu, do kterého se dostává ze střech okolních panelových domů. „Je to ze tří střech. Původní plán byl ze čtyř, čtvrtá se nám technicky nepodařila vyřešit. Ale ukazuje se, že i ty tři, což je asi 6 800 metrů čtverečních, dobře fungují,“ sdělila v létě starostka Nového Lískovce Jana Drápalová.

Brno řeší také revitalizaci řek a dalších vodních ploch

Město se připravuje kromě rozsáhlých úprav dvou největších brněnských řek, Svratky a Svitavy, také na revitalizaci povodí Staré Ponávky. Akce je rozdělena do šesti etap, dvě z nich budou hotovy už v letošním roce. Další čtyři vyjdou město na 80 milionů korun.

„Stavební úpravy, které již probíhají na Staré Ponávce, realizuje Veřejná zeleň města Brna. Konkrétně se jedná o dvě etapy. První se věnuje vytvoření rekreační vodní plochy. Ta bude napájená vodou z Ponávky a na své jihozápadní straně bude mít hráz, která bude volně přístupná a bude vhodná pro posezení. Severozápadní část tohoto rybníčku bude mít přírodní charakter. Druhá etapa bude spočívat ve zpřístupnění řeky lidem. Při ulici Za Mostem je navrhovaná klidová zóna s přístupem k vodě. Proběhne drobná úprava nábřeží a dojde k vybudování schodů vedoucích k řece. Prostor by mohly ocenit především děti, protože bude vhodný ke krmení vodního ptactva “ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devět + 6 =