Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V Praze probíhá česko-izraelský vodní seminář

Datum: 19.09.2019

voda

V prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se 19. září koná česko-izraelský vodní seminář, jehož tématem je adaptace měst na sucho, udržitelné hospodaření s vodou v urbanizovaných oblastech a znovuvyužití odpadních vod. Akci pořádá Ministerstvo životního prostředí ČR za podpory svých rezortních organizací a ve spolupráci s Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou, Ministerstvem ochrany životního prostředí Izraele, Velvyslanectvím Státu Izrael v ČR a Českou zemědělskou univerzitou.

Na semináři vystupují například předseda vlády ČR Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec a velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Martin Meron. Seminář je podle ministerstva životního prostředí zaměřen především pro odbornou veřejnost a na české a izraelské firmy působící ve vodním hospodářství.

Cílem je podpora a prezentace česko-izraelské spolupráce v oblasti vody. Současně se budou prezentovat chytrá řešení v oblasti nakládání s vodou například v podobě zelených střech, využití šedé vody v developerských projektech, využívání dešťové vody. V současnosti obě země intenzivně spolupracují v oborech vodního, odpadového a oběhového hospodářství. Podle české vlády má Izrael neocenitelné zkušenosti s efektivními technologiemi čištění odpadních vod a jejich recyklací, zadržováním dešťové vody nebo moderními závlahovými systémy. Izraelci kvitují český um v odpadovém hospodářství.

Dlouhodobě mezi oběma zeměmi probíhá dialog o vzájemné synergii. „Probírali jsme strategické priority spolupráce v oblasti high-tech mezi Českem a Izraelem pro tento rok, těmi jsou vodohospodářství a zdravotnictví. Pokud jde o vodohospodářství, Česko v posledních letech trpí suchem, proto je nastartována spolupráce s příslušnými institucemi a s vládou, abychom dodali izraelské technologie v této oblasti. Izrael má bohaté zkušenosti se zpracováním vody a opětovným využitím odpadních vod – plných 86 procent vody se použije znovu, přičemž další zemí v pořadí je Španělsko s 12 procenty. V tomto směru nás kontaktovala Česká zemědělská univerzita v Praze, kterou jsme propojili s institucí Volcani Center v Izraeli, významným expertem v tomto oboru, s nímž budou podepisovat smlouvu o spolupráci,“ uvedl na jaře pro TRADE NEWS Meron.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devatenáct − patnáct =