Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Průběh mezinárodního projektu iWATERMAP a přistoupení k platformě WATER SMART TERRITORIES

Datum: 16.09.2019

Rumunsko_1

Mezinárodní projekt iWATERMAP pro podporu inovací technologií v oboru vodního hospodářství úspěšně ukončil druhý semestr. Za Českou republiku je projekt řešen v rámci spolupráce klastru CREA Hydro&Energy, Mendelovy univerzity v Brně a Jihomoravského kraje. 

Cílem druhého semestru byla zejména identifikace a využití příkladů dobré praxe ostatních regionů a nalezení společné cesty, nástrojů a metodik. Jedním z prvních výstupů projektu je návrh vytvoření odborného centra „VODA“ v Brně za podpory Mendelovy univerzity, VUT v Brně a SPŠ stavební pro podporu zkvalitnění lidských zdrojů na úrovni středních škol. Mezi aktuální výstupy patří vytvoření návrhu tzv. cestovních map pro oblasti lidských zdrojů, internacionalizace a rozvoje kritické masy. Návrhy cestovních map budou následně sloužit k tvorbě akčních plánů, praktického nástroje k naplnění stanovených cílů projektu.

V červnu letošního roku proběhlo v Rumunsku 3. mezinárodní setkání realizátorů projektu iWATERMAP, kterého se zúčastnil manažer klastru CREA Hydro&Energy, ředitel Regionální rozvojové agentury jižní Moravy a zástupce Jihomoravského kraje. V rámci setkání proběhl blok odborných přednášek, skupinových workshopů, prezentace dosavadních výsledků projektu a terénní odborná exkurze na čističku odpadních vod Dancu. 

Setkání bylo spojené s účastí na evropské konferenci inovativních regionů a součástí agendy bylo projednání vzniku nové platformy Water Smart Territories (WST), která bude umožňovat účast regionů v evropských projektech zaměřených na oblast vodního hospodářství, zanesení kapacit regionu do společné evropské databáze, získávaní informací o nových projektech a technologiích, sdílení způsobů řešení problémů a získaní podpory pro projekty v oblasti vodního hospodářství. 

Evropská S3 platforma WST vznikla z iniciativy tří vedoucích regionů – Aragonie (Španělsko), Centre – Val de Loire (Francie) a Fríska (Nizozemsko). Jedná se o celoevropskou platformu, založenou na vzájemné spolupráci regionů za účelem identifikace příležitostí budoucí mezinárodní vědecké, inovační a obchodní spolupráce v oblasti vodního hospodářství. 

Cílem platformy je realizace konkrétních projektů mezinárodní spolupráce s ostatními regiony EU. V rámci platformy mají dané regiony za úkol podpořit aktivity v daném oboru a rozvíjet spolupráci mezi dalšími zapojenými regiony. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

patnáct − 5 =