Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Voda v Poličce je v pořádku

Datum: 14.08.2019

pitna-voda-kohoutek_denik-630-16x9-630x350

Vzorky vody odebrané v pátek 9. srpna ze sítě v Poličce na Svitavsku již neprokázaly přítomnost bakteriálních indikátorů fekálního znečištění, které byly zjištěny v předchozích odběrech. Jednalo se o vysoce infekční noroviry. Desítky lidí bojovaly se střevními potížemi.

„Je to jeden z nejinfekčnějších virů, naprosto běžně se vyskytující, který se přenáší kontaktem mezi lidmi i z kontaminovaných povrchů. Je nesmírně odolný, působí na něj jen vybrané dezinfekční prostředky s vysokým obsahem alkoholu,“ uvedl k norovirům ředitel odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice v Pardubicích Jaroslav Říha. Vzorky odebrané před víkendem podle něj ale ukazují, že indikátory fekálního znečištění již nejsou přítomny.

„Byla ještě provedena série odběrů na mikrobiologické vyšetření a na virologii.  To rozhodne, jestli se ukončí požadavek na převařování vody,“ řekl ČTK po jednání s vodárnami VHOS a radnicí Říha. Vodárenská společnost VHOS, která síť provozuje, propláchla vodovodní sítě v dotčených lokalitách, odstavila z provozu dva zdroje a intenzivněji chloruje.

Zatím není jasné, co za znečištěním stojí. Vrt V7 je hluboký asi 80 metrů, perforace jeho pláště je ve 40 metrech. Vodohospodáři také zdroj prohlédli kamerou. „Kontrolujeme i kanalizaci, odlehčovací komory a další zařízení. Kroutí nad tím hlavou i lidé, kteří mají praxi desítky let,“ sdělil předseda představenstva společnosti VHOS Zdeněk Šunka. Až jedenáct tisíc lidí onemocnělo kvůli norovirům na jaře 2015 v pražských Dejvicích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devět − osm =