Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Šumpersko jde s dobou

Datum: 09.08.2019

Budova ŠPVS

Současná situace v zásobování vodou je na mnoha místech ČR republiky kritická, vzhledem k panujícímu extrémnímu suchu. Odborníci hledají řešení, jak zapojit do problematiky úspor vody i moderní technologie. Po Ostravě a Brnu dostali možnost lépe řídit spotřebu vody i její odběratelé na Šumpersku. Šumperská provozní vodohospodářská společnost (dále ŠPVS) zahájila v loňském roce testovací provoz dálkového odečtu vodoměrů tzv. SMART meteringu. V současnosti je osazeno dálkovým odečtem necelých 900 odběrových míst.

Smart metering funguje na principu odečtu dat z vysílačů umístěných na vodoměrech přenášených pomocí digitálního kódovaného signálu do přijímačů a následně do datového uložiště, kde je možno jej číst prostřednictví informačního systému pro správu dat. Digitální řetězec dat je šifrován a nejsou v něm přenášeny žádné osobní informace, které by mohly identifikovat odběratele. Kromě přehledu o spotřebě umožňuje systém i například varování spotřebitele formou e-mailu, pokud dojde u spotřebitele k nestandardnímu odběru nebo úniku vody.

Předpokladem využívání chytrého vodoměru je postupné vytváření „digitální sítě“ pokrytí přijímači podobně, jako budují pokrytí mobilní operátoři a umístění vysílačů na vodoměry. Vysílače je možné umístit jen na ty vodoměry, které jsou s touto technologií kompatibilní, ale ani při plném pokrytí města sítí přijímačů nebude technologicky možné instalovat vysílače na všechny typy vodoměrů okamžitě. Tento nedostatek se odstraní v rámci přirozené obměny vodoměrů nahrazováním stávajících vodoměrů za novější typy. Digitální síť pro dálkový odečet vody „umí“ i jiné činnosti, pokud se na např. na odpadkové koše ve městě umístí správná čidla, může být vysláno k jejich včasnému vysypání vozidlo.

„V současnosti máme splněný plán osazení chytrými vodoměry v městě Šumperku, kde jich je 620. V Zábřehu už je 210 kusů a v Mohelnici 60 kusů. Další osazování Šumperka vodoměry s dálkovým odečtem bude pokračovat,“ sdělil generální ředitel ŠPVS, a.s., Ing. Radim Jirout, MBA

Podmínkou využívání možností chytrých vodoměrů je, aby zákazníci byli odběrateli ŠPVS, to znamená, měli uzavřenou Smlouvu o dodávce vody a o odvádění odpadních vod. Služba se netýká bytových vodoměrů.  Tzv. SMART metering byl představen veřejnosti společností Ostravské vodárny a kanalizace, a.s. v roce 2017 a společnost za něj získala, v rámci celonárodní soutěže „Chytrá města pro budoucnost,“  zvláštní cenu poroty za významný přínos pro hospodaření s pitnou vodou. Moderní technologie, které jsou v Ostravě, Brně i Šumperku využívány, jsou součástí know-how pocházejícího od většinového vlastníka, společnosti SUEZ GROUPE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

patnáct + jedna =