Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Kvalitní voda ve středočeských přírodních koupalištích

Datum: 03.08.2019

slapy

Za kvalitnější vodu ve středočeských přírodních koupalištích může minimum srážek. Déšť totiž do vody neodplaví nečistoty, sinice tak nemají živiny pro svůj růst.

Podle vedoucího oddělení hygieny obecné a komunální pro Příbramsko, Luboše Mandíka, jsou koupací vody ve Středočeském kraji letos kvalitnější než v loňském roce. Hygienici hodnotí vodu většině koupališť stupněm jedna nebo dva z pětistupňové škály, tedy jako vhodnou ke koupání, respektive vhodnou ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Stupněm tři pak jsou označené například Pilský a Nový rybník na Příbramsku nebo Písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku.

Kvalitní voda je stále na Slapech nebo Orlíku. Hygienici říkají, že výskyt škodlivých sinic mohou lidé zjistit jednoduchým testem, kdy vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice, ale pokud zůstane voda rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně jsou to řasy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devět + 1 =