Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

První bilance největšího vodohospodářského programu Lesů České republiky

Datum: 11.07.2019

lesy-čr-805x350

Již 14 vodohospodářských staveb za 51,2 milionů korun dokončily Lesy České republiky v rámci programu Vracíme vodu lesu vyhlášenému letos v dubnu.  Jedná se o největší projekt v historii podniku. Je na něj vyčleněna miliarda korun.

„Naše úpravy drobných toků zmírní dlouhotrvající sucho a zpomalí odtok vody z krajiny. Proto obnovujeme nebo budujeme nové tůně, mokřady a rybníky, revitalizujeme koryta potoků, nádrže a meliorační kanály. Jakékoli opatření, které zlepší vodní bilanci, má smysl,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Ve středních Čechách například podnik obnovil vodní nádrž Všesoky nebo historickou nádrž Dolní Čtvrtník na Benešovsku. V Pardubickém kraji pak zrekonstruoval Lovětínský rybník u Chrudimi. Na jihu Čech také vrátil Chřástalí potok do přírodního meandrujícího koryta. V Moravskoslezském kraji zase odbahnil vodní nádrž Sedlinka a upravil jeden z jejích objektů.

Lesy ČR spravují asi 38 tisíc kilometrů říček, bystřin, potoků i malé vodní nádrže a rybníky. Do konce roku pak má přírodě pomoci dalších 36 dokončených staveb a jiné se připravují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × pět =