Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Brzeg: Slezský Wawel na Odře

Datum: 30.06.2019

Brzeg-9

Zhruba na půl cesty mezi Opole a Wroclawí leží historicky významné hornoslezské město Brzeg. A Brzeg může být Břehem díky tomu, že významný prvek města tvoří kromě renesanční radnice také zámek, který byl sídlem Piastovců, a Odra.

Ta tvoří hranici historického centra na severu města pod zámeckým parkem, který v současnosti prochází rekonstrukcí, takže příliš krásných zážitků aktuálně nenabízí. Spíš ty negativní v podobě hejn komárů od přilehlé řeky. Ale velmi brzy půjde o jistě krásné místo v lokalitě hranic tehdejšího centra města a vodního příkopu.

Řeka vytváří na úrovni centra města dvě ramena a v důsledku toho ostrov, který přetíná architektonicky zajímavý most s ocelovou konstrukcí. Nejpůsobivější výhled na bystře plynoucí Odru s řadou vírů se otevírá právě při chůzi přes most.
Ostrov je místem mnohostranného využití. Je zde vybudováno přístaviště pro sportovní plavidla – které si zde můžete taky pronajmout. Poblíž místa, kde se obě ramena opět spojují v hlavním korytu Odry je vybudována čistírna odpadních vod pro zhruba pětatřicetitisícové město. Na horní části ostrova proti proudu vznikl relaxačně-sportovní areál s písčitou plochou – pláž na břehu Odry. Hranice ostrova tvoří také jihozápadní hranici Stobrawského přírodního parku.

Piastovský zámek nazývaný někdy také Slezský Wawel sloužil jako sídlo rodu do 17. století. Přestavbou na kasárna v 18. století byl zámek poškozen, restaurován byl opět na konci minulého století. Dnes slouží jako muzeum. Zajímavostí jsou rakve a náhrobky Piastovců. Renesanční zámek je trojkřídlý na čtyřbokém půdorysu, má arkádové nádvoří.
Dominantou náměstí v Brzegu je mohutný kostel svatého Mikuláše. Monumentální gotická cihlová stavba, jak už to tak v polských městech ve Slezsku bývá. V roce 1945 kostel kompletně vyhořel, v 60. letech byl komplexně rekonstruován.

Foto: Marek Síbrt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

13 − 11 =