Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nejlepší přehradu z vlnité lepenky postavili studenti z Vysokého Mýta

Datum: 21.06.2019

1. místo - stavba SŠS a VOŠS Vysoké Mýto

Vítězem letošní celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „Vodní nádrž NADĚJE“ je SŠS a VOŠS Vysoké Mýto. Za svůj model přehradní nádrže získali cenu v hodnotě 20 000 Kč. Do velkého finále v Infocentru vodního díla Šance na Ostravici postoupilo 6 nejlepších škol z celkem 28 přihlášených. Soutěž pořádá český Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci se společností EKO-KOM. Partnerem letošního ročníku je státní podnik Povodí Odry. Výstava 6 nejlepších modelů přehradních nádrží bude pro veřejnost k dispozici od 20. června do 8. července v OC FORUM Nová Karolina.

Na druhém místě, ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč, se umístila SPŠS Ostrava a na třetím místě s poukazem na 5 000 Kč skončila SPŠS Kladno. Vítězem kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní model“ je SPŠS Ostrava, která vyhrála cenu v hodnotě 5 000 Kč. Kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma“ nejlépe zvládla SŠS a VOŠS Vysoké Mýto a získala výhru v hodnotě 2 000 Kč. A letošní speciální kategorii udělenou partnerem soutěže „Zvláštní cena Povodí Odry“ ovládla také SŠS a VOŠS Vysoké Mýto a dostala tak dárkový poukaz na komentovanou prohlídku vodního díla pro celou třídu dle vlastního výběru.

Finálové kolo, se šesticí nejlepších modelů, se uskutečnilo ve středu 19. června v Infocentru vodního díla Šance na Ostravici, které spadá pod správu státního podniku Povodí Odry, letošního speciálního partnera soutěže. Státní podnik Povodí Odry mimo jiné na celkové ploše 6 252 km2 udržuje a spravuje přes 3 700 km vodních toků, 7 významných přehradních nádrží, jako třeba Slezskou Hartu, Kružberk, Šanci, Morávku, Žermanice, Těrlicko a Olešnou. Dále pak 31 malých vodních nádrží, provozuje přes 80 jezů, 3 gravitační převody a 12 malých vodních elektráren.

Soutěž, Stavby z vlnité lepenky je určená pro studenty středních škol se zaměřením na stavebnictví, ve které využijí svůj smysl pro detail a kreativitu pro vytvoření detailních modelů staveb z vlnité lepenky. Letošním úkolem bylo navrhnout a vytvořit originální stavbu umělé vodní nádrže s přehradní hrází z vlnité lepenky. Dominantou modelu musela být přehradní hráz včetně jejího okolí podle zvolené funkce přehrady a zároveň studenti museli ukázat vnitřní uspořádání stavby.

Všechny finálové studentské modely budou pro veřejnost umístěny v OC FORUM Nová Karolina od 20. června do 8. července v 1. patře před jednotkou Running Sushi.

Celostátní stavařská soutěž Stavby z vlnité lepenky poukazuje na ekologické výhody vlnité lepenky jako obalového materiálu. Pořadatelem je Svaz výrobců vlnitých lepenek ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Speciálním partnerem 13. ročníku je státní podnik Povodí Odry. Soutěž má každoroční záštitu Ministerstva životního prostředí.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

12 + šestnáct =