Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Technická zajímavost: Jak Morávka pomáhá Lučině

Datum: 14.06.2019

Moravka-pomaha-Lucine

První etapa opravy přivaděče převádějícího vodu z povodí Morávky do povodí Lučiny, která napájí Žermanickou přehradu poblíž Havířova, byla zahájena v uplynulých týdnech. Umělé koryto začíná u jezu ve Vyšních Lhotách, který je sám o sobě unikátním technickým dílem stojícím za návštěvu. Ať kvůli samotnému jezu, nebo krásné okolí beskydské přírodě.

Místní obyvatelé často příliš nerespektují nařízení správce a vodní dílo stejně jako okolí jsou oblíbeným místem pro koupání a vodní radovánky. K jezu je to jen několik set metrů od obecního úřadu v podhorských Raškovicích kolem továrny bývalé textilky Slezan, kde po jejím krachu působí společnost zabývající se výrobou pro automobilový průmysl. K jezu je možné přijít i z druhé strany řeky z centra Vyšních Lhot – je to zhruba kilometr chůze proti proudu přivaděče.

Pohyblivý jez na dvanáctém kilometru toku Morávky byl vybudován v letech 1958 – 1960 jako rozdělovací objekt k převedení průtoků vyšších než půl kubíku za sekundu pomocí vybudovaného přivaděče do povodí Lučiny.

Betonová konstrukce jezu je tvořena dvěma poli – každý má šířku 15 metrů – které jsou hrazeny pohyblivými ocelovými segmenty ovládanými pomocí závěsného řetězu ze strojoven umístěných na dělících pilířích. Na pravém břehu jezové zdrže je umístěn vtokový objekt do přivaděče šířky 18 metrů.

V pravé zdi nad vtokem do přivaděče je umístěno nouzové odběrné zařízení surové vody pro Úpravnu vody Vyšní Lhoty, kterou vlastní a provozuje společnost SmVaK Ostrava. Z ní je zásobováno především Třinecko, Českotěšínsko, Havířovsko a Frýdecko-Místecko.

Žermanická přehrada poblíž Havířova byla vybudována na řece Lučině v letech 1951 až 1959. Kvůli nedostatečné vodnosti Lučiny bylo nezbytné vybudovat přivaděč z řeky Morávky, který mezi Raškovicemi a Vyšními Lhotami převádí vodu z tohoto toku do Lučiny. Ten byl dokončen v roce 1959 a do Lučiny ústí nad přehradou v obci Vojkovice. Následně byla v šedesátých letech na řece Morávce v Beskydech vybudována údolní nádrž, která doplnila systém staveb v povodí této řeky a Lučiny.

Průměrný průtok v přivaděči činí necelé dva kubíky vody za vteřinu, je dlouhý sedm kilometrů a jsou na něm vybudovány vysoké betonové jezy. I ty jsou důvodem pro to, že se vodní dílo stalo v létě vyhledávaným rekreačním místem.

Dostatek vody v Žermanicích je klíčovým především proto, že nádrž slouží jako zásobárna provozní vody pro ocelárnu ArcelorMittal Ostrava a výrobce buničině pro textilní průmysl Biocel Paskov.

Foto: Marek Síbrt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devatenáct + 14 =