Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V Olomouckém kraji roste zájem o studny

Datum: 09.05.2019

EPC757692_poutak_studna

Z obav před dalšími suchými měsíci si stále více lidí v regionu buduje studny. Některé se musí hloubit až ve třicetimetrové hloubce. Na vině je v mnoha případech výrazný pokles hladiny podzemní vody.

Kvalita vody ve studních se mění i v závislosti na klimatických faktorech. Při tání sněhu, povodních nebo suchu je nutné zkontrolovat, jakou vodu z nich pijeme. Na vodě ze studní je závislých zhruba 10 % obyvatel České republiky. Informoval o tom portál idnes.cz. 

„Zájem o studny roste. Práce nám přibývá, protože dochází voda. Kvůli snižující se hladině podzemní vody je třeba starší studny prohloubit, nové se musí vrtat do větších hloubek než dříve,“ řekl například majitel studnařské firmy z Olomouce Martin Knajbl. Zvýšený zájem registrují také vodoprávní úřady. „V oblasti Přerova bylo za celý loňský rok povoleno a vybudováno pětadvacet studní, letos už úřad registruje dvacet nových žádostí,“ sdělila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. Její slova potvrdil i Ondřej Kukula z vodoprávního úřadu v Uničově.

Nedostatek vody trápí například Bouzov na Olomoucku. „Máme dvanáct osad a s vodou je stále větší problém. Hloubení či vrtání studní sice nerozhodujeme, ale žádosti registrujeme. A je vidět, že zájem lidí stoupá,“ vysvětlil starosta Zdeněk Foltýn. Problémy mají často také odlehlé osady. V tomto případě Bezděkov a Obectov. „Tam jsou problémy už roky. Je tam taky řada chatařů a chalupářů a stále přicházejí noví, takže se prohlubují původní studny, často se tam také budují nové. Lidé ale musí jít do větších hloubek,“ doplnil Foltýn.

Na řadě míst studny vysychají. „Spíš teď řešíme žádosti o připojení na náš vodovod od lidí, kteří pořád spoléhali na své studny a najednou vidí, jak se v nich voda každým rokem víc a víc ztrácí. A jak by bylo drahé a náročné prohloubit studny nebo budovat nové,“ řekl místostarosta Drahanovic Pavel Navrátil. Obec už také během úsporných opatření zakázala napouštění bazénů.

Chemický a mikrobiologický rozbor vody ze studní nabízí například Zdravotní ústav v Ostravě. Zájemci se mohou dozvědět, zda užívání vody nepředstavuje zvýšené zdravotní riziko. V laboratoři ze vzorku v čisté půllitrové plastové lahvi odborníci zjistí množství amonných iontů, dusičnanů, nebo tvrdost vody. Za chemický rozbor zaplatí 300 korun a za mikrobiologický rozbor 350 korun. Výhodné ceny platí do konce května.

Podle vodohospodářů je při prvním rozboru kvality vody v individuálním zdroji vhodné analyzovat více ukazatelů tak, aby bylo možné dosáhnout uceleného přehledu o významných parametrech. Při dalších analýzách je obvykle dostačující zaměřit se na kritické ukazatele, které nebyly v prvním rozboru vyhovující, a zkontrolovat si účinnost přijatých opatření.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna + 18 =