Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Enigma3m automatický systém vyhledávání poruch na vodovodech

Datum: 17.04.2019

Enigma3m-1

Enigma 3m je nejnovějším nástrojem pro vyhledávání poruch z dílen britského výrobce Primayer. Jde o kombinaci snímače šumu a výkonného korelátoru s dálkovým přenosem dat na centrální server Primayer Cloud. Po osazení a aktivaci snímačů již celý systém pracuje automaticky bez nutnosti obsluhy.

Snímače Enigma 3m odesílají každý den data na server, kde jsou automaticky vyhodnocena korelačním softwarem. Výsledkem je přehledné grafické zobrazení nalezených poruch v Google mapách včetně informací o stavu snímačů, zvuků ze snímačů, teploty a další užitečné informace. Ke správě dat a vyhodnocení výsledků slouží webová aplikace Primeweb. Snímače jsou napájeny lithiovou baterií s výdrží 5 let a pracují bez nutnosti instalace dalších podpůrných prostředků např. opakovačů signálu. Enigma3m je vybavena patentovanou technologií pro přesnou časovou synchronizaci snímačů s využitím běžného FM rádiového vysílání.

Enigma 3m HyQ (hydrofon)

Mocným nástrojem pro vyhledávání poruch především na přivaděčích, velmi dlouhých úsecích nebo plastových vodovodech je varianta Enigma 3m HyQ, která je vybavena speciálním hydrofonním snímačem, který umí korelovat poruchy na vzdálenosti v řádech kilometrů, takže pomocí malého množství snímačů lze sledovat rozsáhlé a složité oblasti vodovodní sítě.

 

 

Příklady instalací u nás i ve světě

South Staff Water, Velká Británie

Systém Enigma 3m již úspěšně využívají po celém světě. Např. britská vodárna South Staffordshire Water zásobující pitnou vodou cca 1,3 mil obyvatel instalovala 300 snímačů do 10 kritických okrsků (DMA) tam, kde je hledání běžnými metodami přes den neefektivní kvůli okolnímu hluku. Již první den po instalaci bylo odhaleno několik poruch.

Anglian Water, Velká Británie

Objednala již 4000 senzorů v rámci svého investičního plánu udržitelnosti do roku 2025 (neuvěřitelných 6,5 miliardy Liber – https://www.anglianwater.co.uk/ ).

Pražské vodovody a kanalizace, a.s.

V současnosti je pokrytá oblast velikosti 8,5 km kde je osazeno 25 ks senzorů dalších 15 snímačů postupně přemísťují do jiných oblastí. Potrubí je výhradně šedá litina. Převažuje DN150 6,27 km, DN300 1,14 km, DN100 0,49 km a DN200 0,34 km. Systém je citlivý, přesně detekoval i poruchu na přípojce o velikosti 0,2 l/s.

Historické město Chartres, Francie

V pěší zóně centra středověkého města Chartres, kde je obtížný přístup k vodovodní síti a lokalizace poruch náročná, proběhla instalace 50 snímačů Enigma 3m. V červenci 2017 Enigma 3m úspěšně detekovala 2 poruchy a významně tak pomohla provozovateli vodovodní sítě Aqualter. Na základě úspěšné detekce rozšířili systém o dalších 100 snímačů, které jsou nyní instalovány na předměstí Leves. Výkonný ředitel Lionel Turpin hodnotí systém Enigma 3m jako klíčovou technologii pro svůj cíl – za dalších 10 let snížit ztráty z aktuálních 15% na 10%.

Ranhill SAJ, Johor, Malaysia

Vodárna v Malajsii spravující 22175 km vodovodní sítě, na oblasti cca 19000 km2 a zásobující 3,1 milionu obyvatel instalovala 295 snímačů do jednoho distriktu (DMA). Pokryto mají 38,5 km vodovodní sítě s 5052 přípojkami. Noční minimální průtok před instalací Enigma3m byl 30,99 l/s. Během dvou měsíců provozu bylo nalezeno a odstraněno 115 poruch! Minimální noční průtok klesl na 20 l/s, což představuje úsporu 4000 USD / měsíc.

 

Více o produktu ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

14 + 1 =