Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Díky vývojářům z NASA ušetříme až 90 procent vody při sprchování

Datum: 06.04.2019

Mehrdad Mahdjoubi CEO 03

Sprchujete se a voda, která právě odtekla se dokáže vyčistit tak rychle, že se s ní během jednoho sprchování umyjete ještě několikrát. Sci-fi, říkáte si? Tak trochu ano; sprchují se tak astronauti ve vesmírných raketoplánech NASA, protože na palubě mají vody opravdu málo. Nyní bude tato technologie díky švédské společnosti Orbital Systems dostupná i pro domácnosti a podnikatele.

Mehrdad Mahdjoubi, vědec a CEO společnosti Orbital Systems, vynalezl v roce 2016 sprchu, která sama recykluje svoji vlastní vodu. Hlavním patentem je čidlo, které během vteřiny rozpozná, jestli vodu vypustit nebo vrátit do oběhu. Dalším je UV lampa a filtr, který dokáže velmi rychle a samozřejmě především účinně vyčistit “odpadní” vodu na vodu čistou a pošle ji obratem zpátky do oběhu. Člověk se tak několikrát umyje stejnou vodou, která je dokonce čistší než voda z vodovodního řadu.

“Díky unikátnímu systému můžeme v běžném sprchování ušetřit až 90 procent vody,” doplňuje Roman Nedvěd ze společnosti Agemon, která Orbital Systems zastupuje ve střední Evropě. Vynálezce, Švéd Mehrdad Mahdjoubi na svůj patent přišel v rámci spolupráce mezi Lundskou univerzitou a projektem NASA “Cesty na Mars”. Dnes má Orbital Systems více než 30 patentů, které jsou certifikované jako vesmírná technologie.

Ve výsledku tak desetiminutové sprchování s Orbital Systems spotřebuje pouze pět až deset litrů vody. To je značná úspora oproti konvenčnímu sprchování, při kterém proteče hlavou sprchy v průměru za jedno sprchování 75–100 litrů (v případě denní spotřeby čtyřčlenné rodiny je číslo mnohem větší).

“Češi se sprchují v průměru 7-10 minut. Průměrná denní spotřeba vody na čtyřčlennou rodinu je 300-400 litrů, takže když by se sprchovala tímto úsporným systémem, znamenalo by to, že denně ušetří zhruba 270–360 litrů tedy 90 procent,” upřesňuje Nedvěd.

Díky této úspoře tak běžné rodině mohou klesnout roční náklady na vodu až o 8400–11000 Kč. Musíme ale do výpočtu započítat i úsporu na ohřev vody, která pokud nemá majitel žádné úsporné energetické opatření, dělá až jeden a půlnásobek ceny vody. Znamená to tedy, že pak roční úspory za energii na ohřev vody a vodu mohou dosahovat až cca. 25 tisíc Kč.

“Návratnost investice v rodinném domě s jednou koupelnou máme spočítanou na 5 let. Momentálně ale řešíme především nasazení do mokrých komerčních provozů, jako jsou bazény, sportovní centra, hotely, nebo lázně ale i třeba komerční developerské projekty, univerzitní objekty, ubytovny, internáty, sociální zařízení zaměstnanců podniků apod. V těchto provozech může být návratnost již za jeden až dva roky. Záruka od výrobce je na zařízení 5 let a může být prodloužena podobně jako u počítačů i na 10 let. To stojí nad zamyšlením pro každého provozovatele,” dodává Nedvěd.

Česko přitom dlouhodobě trápí nedostatek vody a sucho. Situace gradovala loni o prázdninách, kdy některé obce bylo dokonce zakázaly napouštět soukromé bazény. “V letních měsících bývá stále častěji méně vody povrchové, ale ubývá i voda podzemní. Právě pokles její hladiny může mít vliv na náš ekosystém. K šetření vodou by se mělo přistupovat vážně a zodpovědně. Orbital Systems může být jednou z cest,” uzavírá Nedvěd.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

tři + 1 =