Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Perlu mezi krušnohorskými přehradami doplnilo tání

Datum: 11.03.2019

Přísečnice-15

Jedna z nekrásnějších přehrad u nás – Přísečnice v Krušných Horách – v současnosti zadržuje téměř padesát milionů kubíků vody. Díky tání sněhových zásob je hladina na úrovni zásobního prostoru stejně jako řada dalších nádrží v Povodí Ohře.

Místo stojí za návštěvu ve všech ročních obdobích – ať pěšky, na kole, nebo na běžkách. Kdo vystoupá nad přehradu na Velký Špičák na jihozápadě nebo Jelení horu na severovýchodě, bude mít pod sebou úžasné panorama náhorní plošiny Krušných hor.
Přísečnice byly vybudovány nad obcí Kryštofovy Hamry pouhé dva kilometry od hranicí s Německem v blízkosti města Vejprty v letech 1969-1976. Důvodem pro vybudování nádrže byl rozvoj těžebního a energetického průmyslu v podkrušnohorské pánvi. Rozvíjející se města Most, Chomutov nebo Klášterec nad Ohří měla zvýšené nároky na zásobování pitnou vodou.
Při naplněnosti má vodní plocha rozlohu 339 hektarů a nádrž zadržuje více než 50 milionů kubíků vody. Přehradu napájí Přísečnický potok, odtok pokračuje na německé území. Název získala podle hornického města Přísečnice, které muselo být spolu s dalšími obcemi (Dolina, Kotlina, Rusová) v oblasti v 70. letech minulého století zbouráno. Stopy lidského osídlení a činnosti jsou v okolí vodního díla stále dobře patrné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

třináct − sedm =