Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ponorná čerpadla do vrtů pro obzvláště velké dopravní výšky

Datum: 14.01.2019

foto-data

Od října 2018, rozšiřuje KSB SE & Co., Frankenthal, Německo, své portfolio ponorných čerpadel do vrtů. Nové konstrukční velikosti vyvinuté v KSB mají průměr až do 50 palců, tedy1250 mm, a pohony s výkonem až 5 MW. Tato čerpadla budou schopna dosahovat průtoky až 5000 m³ za hodinu při dopravních výškách až do 1500 m.

Ve srovnání s čerpacími agregáty instalovanými v suché jímce je výhodou ponorných čerpadel do vrtů výrazně delší provozní životnost a skutečnost, že čerpadla s mokroběžnými motory nejsou ohrožena záplavami. KSB je jedním z mála výrobců na světě, který nabízí dvouvtokovou konstrukci pro obzvláště vysoké zatížení ve srovnání s “normální“ jednovtokovým provedením.

Dvouvtoková konstrukce se původně požívala pro odvodňovací účely v dolech. Dopravní výšky požadované v takových aplikacích by vytvářely v jednovtokových konstrukcích velmi vysoké axiální tlaky a kladly tak extrémně vysoké zatížení na ložiska. Uspořádání oběžných kol back-to-back, použité u dvouvtokových konstrukcí, nejen snižuje axiální tlak, ale také s tím související zatížení ložisek.

Rostoucí měřítko takových projektů resultuje v poslední době do zvyšování průtoků požadovaných u instalovaných čerpadel, což následně vyžaduje stále větší konstrukční velikosti čerpadel. A to se netýká jen projektů v dolech. Rostoucí požadavky potřeby velkých čerpadel se také projevují v zásobování vodou, v jeskynních a pobřežních aplikacích.

Pohony používané pro tato čerpadla jsou vodou plněné vysokonapěťové elektromotory od 1 kV do 11 kV. Osvědčený systém vyrovnání tlaků zajišťuje, že motory nejsou vystaveny zatížení kvůli tlakovým diferencím, které se potenciálně vyskytují pod vodou. Prodlužuje se tak provozní životnost čerpadel bez nezbytnosti pravidelné údržby.

Čerpací agregáty byly kompletně vyvinuty výrobcem čerpadel a jsou vyráběny v jeho německém výrobním závodu ve Frankenthalu.

V budoucnu budou čerpadla konstrukční řady UPZ k dispozici také s průměrem 50 palců (1250 mm) a s průtokem až 5000 metrů krychlových za hodinu.

KSB – PUMPY + ARMATURY s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 + 14 =