Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Emeritní sládek Berka: Když ubývá voda, tak mne mrazí. Naštěstí máme stometrové vrty

Datum: 10.01.2019

Prazdroj-nová-varna-805x350

Václav Berka pracuje v plzeňském pivovaru 38 let. Zatím podle něj nenastala doba, že by nebylo dost surovin, nebo že by nikdo nechtěl pít. Sládek poskytl rozhovor Českému rozhlasu, ve kterém vodarenstvi.cz zaujala pasáž o kapacitě vodních zdrojů.

Prazdroj patří k nejvýznamnějším pivovarům v Evropě. Byl založen v roce 1842. Produkuje tradiční plzeňské pivo Pilsner Urquell. Dnes pod něj patří také pivovary Radegast nebo Velké Popovice. Plzeňský Prazdroj je největším českým pivovarem a zároveň největším tuzemským exportérem piva.

„Je pravdou, že v době světových válek se výroba omezovala, protože docházely suroviny, ale za celých 176 let, co jsme tady na světovém pivním trhu, jsme nikdy vařit úplně nepřestali,“ uvedl vrchní emeritní sládek Václav Berka. Podle něj je nejlepší to pivo, co vypijete ve sklepě pivovaru.

„Pak se už jen kazí. Naší rolí je všechny ty, kteří jsou v řetězci od pivovaru až ke sklenici oroseného moku, naučit, aby ho poničili co nejméně. Ale když to ten výčepní opravdu umí a vykouzlí vám ve sklenici tu krásnou pěnu, tak je to opravdová radost,“ pokračoval Berka.

Podle mluvčí podniku Jitky Němcové se pivovaru daří výrazným způsobem dlouhodobě snižovat spotřebu vody. Plzeňský Prazdroj také vytváří systémy monitoringu, který optimalizuje její odběry. Aktuální problematiku sucha pivovar při výrobě nepocítil. „Přemýšlíme hlavně tak, abychom vodu, kterou lze ještě na něco použít, skutečně použili,“ řekla vodarenstvi.cz Němcová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 + 11 =