Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nad zadumanou Svratkou pod Vírem

Datum: 23.12.2018

Nad-Vírem-7-805x350

O romantickém předvánočním putování okolo přehrady Vír, která byla vybudována v padesátých letech minulého století na řece Svratce pár kilometrů severně od Bystřice nad Pernštejnem, jsme psali zde.
Oblast okolo vodního díla ale nabízí řadu možností na krásné výlety související s vodou.

Název obce je odvozen od místní skály Vířiny, díky níž se v řece vytvářely v minulosti divoké víry. Naše putování můžeme začít například u Vírského mlýnku pár set metrů od místa, kde se Bystřice vlévá do Svratky. Žlutá turistická značka nás po dvou a půl kilometrech stoupání přivede do malebné vesničky Pivonice, která je součástí Bystřice nad Pernštejnem. Dominantou osady je kaple sv. Anny, a především nad ní v lese ležící zřícenina hradu Zubštejn. Působivá dominanta stojí za návštěvu v každém ročním období, v zimě díky zasněžené romantice, v létě za konáním řady kulturních akcí.

Od Zubštejna vede červená turistická značka přes osadu Kobylnice zpět k Svratce v obci Vír. Svahovitá zemědělská krajina je pod sněhovou pokrývkou obzvláště působivá i díky dalekým výhledům v případě pěkného počasí. Řeka působivý v předvánočním odpoledni zadumaně. Pár set metrů od chatové osady, kterou budeme procházet, se nad řekou tyčí mohutná skála Vířina. Přejdeme most přes řeku a vydáme se podél jejího toku do centra Víru. Zde se do Svratky vlévá Bystřice.

Celý okruh krásnou krajinou strmých svahů nad Svratkou měří zhruba 8,5 kilometru. Bez problémů ho můžete absolvovat během zimního odpoledne.

Foto: Marek Síbrt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × tři =