Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Díky investicím za 1,5 miliardy zvládne Orlík extrémní povodně

Datum: 18.12.2018

TOM310315_Orlik_ruzicka-630x350

Povodí Vltavy připravuje na Orlické přehradě modernizaci přelivového systému, který hrázi pomáhá přežívat povodně. Vodní dílo by tak mělo zvládnout až desetitisíciletou vodu a vydržet ještě větší příval vody než v roce 2002. Vylepšen bude také lodní výtah.

Původní přeliv na Orlíku funguje od 60. let. Dnes však neodpovídá bezpečnostním normám a o výstavbě modernějšího přelivového systému se již léta diskutuje. „Samotná hráz je v perfektním technickém stavu, ale tehdejší přelivy nepočítaly s tak silnými povodněmi, které zažíváme dnes a jsou způsobeny změnou klimatu,“ vysvětlil mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Projekt modernizace připravily technické univerzity z České republiky i ze Slovenska. Současný přeliv zvládne se dvěma spodními výpustěmi převést za přehradu 3 150 kubíků vody za sekundu. Po rekonstrukci by to mělo být až 5 300 kubíků. „Do samotné stavby hráze nový přeliv nezasáhne. Při pohledu zdola vznikne nalevo od ní, v místě, kde je dnes skála. Bude mít tři otvory opatřené hydraulickými vraty, skrze které bude protékat případná povodňová voda,“ doplnil mluvčí.

Podnik již má stavební povolení a dále uspořádá konkurz na zhotovitele, kterého by měl znát v druhé polovině roku 2019. Práce, během kterých v některých fázích poklesne hladina přehrady, by měly skončit v roce 2024. Dočasně bude uzavřena silnice, přes kterou vede hráz.

„Byli jsme obeznámeni kompletně se vším. Povodí nás informovalo i o snižování hladiny vody, to se nás však nijak nedotkne. A předpokládám, že ani obcí, kde mají kempy, protože k těmto opatřením prý dojde mimo sezonu,“ komentoval starosta Orlíku nad Vltavou Jan Mára.

Orlická přehrada je součástí Vltavské kaskády v jižních a středních Čechách. Byla vybudována v letech 1954–1961 a přehradila tok řeky Vltavy u Solenice na Příbramsku. Vzniklému jezeru muselo ustoupit 14 mlýnů, velký počet pil a 650 obytných a hospodářských staveb. Přehrada byla uvedena do provozu 22. prosince 1961. Největší hloubka je 74 metrů a jde o nejobjemnější nádrž v České republice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 + sedmnáct =