Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Zasněžená romantika Víru na Vysočině

Datum: 15.12.2018

Vír-7-805x350

Jen několik kilometrů severně od Bystřice nad Pernštejnem v půvabné krajině Vysočiny byla vybudována v padesátých letech minulého století na řece Svratce vodní nádrž Vír. Výlet za vodou zasněženou krajinou hlubokých lesů, prudkých svahů, hlubokých údolí a mohutných skal má nesporně romantické kouzlo.

Putování začíná v malebné osadě Karasín s moderní rozhlednou nabízející výhled na panorama Bystřicka i nádrž Vír. U rozhledny najdete také sjezdovku.
Z Karasínu vede červená turistická značka, kterou po třech kilometrech sestoupáte lesem k hrázi vodního díla Vír nad stejnojmennou obcí. Povodí Moravy kolem nádrže vybudovalo Svrateckou vodohospodářskou naučnou stezku pro pěší turisty nebo cyklisty. Celou dobu budete mít po pravé ruce vodní hladinu členitého vodního díla. V současnosti je nádrž dvanáct metrů pod hladinou zásobního prostoru, který při naplněnosti zahrnuje 44 milionů kubíků vody.  Přehrada byla uvedena do provozu v roce 1958, maximální rozloha jezera přesahuje 223 hektarů. Před dvěma lety zahájili vodohospodáři sanaci pilířů, která má být dokončena v roce 2020.
Surová voda z přehrady se používá na výrobu pitné vody pro Novoměstsko, Bystřicko, část Žďárska a Brno (Vírský oblastní vodovod). Průměrná výroba dosahuje 50-60 litrů za sekundu, maximálně může jít až o dvě stě litrů za vteřinu.
Procházka vám poskytne řadu krásných výhledů na prudké zalesněné svahy nad přehradou s několika krásnými poloostrovy a zátokami. Po devíti kilometrech dojdete k místu, kde zátopa přehrady končí a po dalším kilometru a půl dorazíte do obce Dalečín obkroužené tokem Svratky. Dalečínskou zajímavostí je zřícenina a zámek.
Z obce vede červená turistická značka, po níž po zhruba sedmi kilometrech dojdete zpět do Karasínu. Ještě předtím ale projdete osadou Vítochov, nad kterou se tyčí působivý kostel svatého Michaela Archanděla. Podle pověsti vystavěný původně na popud svatého Metoděje na místě původně pohanského kultu.
Z Dalečína do Karasínu je logicky potřeba vystoupat výškové metry z první poloviny trasy. Celý okruh měří 19 kilometrů, nastoupáte přes 600 výškových metrů. V zimním období jde o středně náročný výlet, kdy je potřeba být opatrný především při stoupání lesními cestami a zasněženým lesem. Občerstvit se můžete v Dalečíně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtyři − 1 =