Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

ČHMÚ: Pesticidy zamořily většinu zdrojů podzemí vody

Datum: 08.10.2018

pesticidy-690x350

Pesticidy se vyskytují ve víc než polovině podzemních vod v České republice. Informaci přinesl v souvislosti s pravidelným monitorováním Český hydrometeorologický ústav. Liší se však míra koncentrace. Více pesticidů se vyskytuje v zemědělských oblastech – hlavně kvůli chemikáliím používaným při pěstování plodin.

Ve více než 40 % vzorků hydrologové zaznamenali nadlimitní koncentrace. Vědci vzorky z pramenů sbírají zpravidla dvakrát ročně. Odběry se provádí na sedmi stovkách míst. „Jak jsme ten vzorek odebrali, začínají působit různé přírodní procesy a rozkládají látky, které tam jsou. My máme požadavek, že musí být zpracován do 24 hodin,“ popsal analýzu vzorků hydrolog ČHMÚ Vít Kodeš.

Pesticidy jsou přípravky určené k tlumení chorob a hubení plevelů a živočišných škůdců. Poškozují však přírodu. Podle Kodeše jsou největší problémy v Polabí, Pomoraví a Podyjí.

„Nás hygieniky podzemní voda zajímá ve chvíli, kdy se vyčerpá do vodovodu a rozvádí se jako voda pitná. Tam máme znalosti a je nepříjemné, že se ty látky v pitné vodě vyskytují. Ale zatím nemáme žádný doklad o tom, že by škodily,“ vysvětlil František Kožíšek z Oddělení hygieny vody Státního zdravotního ústavu.

O problému také hovořil vedoucí útvaru laboratoří Povodí Vltavy Marek Liška. „Většinou jsou to koncentrace, které jsou relativně nízké z pohledu nějakých akutních toxicit. To znamená, že jejich efekt nemůžeme pozorovat hned, ale hlavně dnes není prozkoumaný ten takzvaný koktejlový efekt – když se tam dostávají pesticidní látky, můžou se tam dostávat i léčiva,“ doplnil Liška.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × pět =