Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Sanace Štěrkovny se opozdí

Datum: 01.10.2018

Hlučínské-jezero-pláž-805x350

Sanace Hlučínského jezera zřejmě příští rok nezačne. Firma pověřená ministerstvem financí pochybila. Původně totiž měla první etapa sanace, rekultivace a revitalizace Hlučínského jezera proběhnout najednou. Ministerstvo ale chtělo, aby se projekt ještě rozdělil na dvě samostatné části. Specializovaná firma však do první části nezahrnula rekonstrukci některých vodních objektů, bez kterých by projekt postrádal smysl.

Na pochybení firmy upozornily subjekty, které se chtěly hlásit do výběrového řízení na dodavatele. Následně běžela šestiměsíční lhůta, ve které měl být vybrán zhotovitel. Nyní se musí sejít i hlučínští zastupitelé, aby nové změny odsouhlasili.

„Tímto vývojem jsme rozladěni. Město a jeho úředníci na projektu pracovali několik let, vložili do něj bezmála 10 milionů korun a v roce 2016 jsme hotový projekt v perfektním stavu odevzdali. Stanovisko ministerstva, které kvůli financování žádalo rozdělení projektu na dvě etapy, nás nepotěšilo, ale souhlasili jsme s nadějí, že se příští rok začne stavět. Další úpravy v projektu by nebyly nutné, kdyby projekční kancelář, která dělení připravovala, postupovala profesionálně. Teď se realizace zase opozdí,“ konstatoval starosta Hlučína Pavel Paschek.

Zasedání zastupitelstva se uskuteční v pondělí 1. října. Díky komplexní modernizaci jezera dojde k navýšení hráze řeky Opavy nad úroveň stoleté vody, zpevní se břehy a odstraní následky po těžbě štěrkopísku. Ta zde probíhala od 60. do 80. let minulého století.

Zdroj: Opavský deník 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − 8 =