Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

K největšímu rašeliništnímu jezeru u nás

Datum: 25.09.2018

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U obce Borová Lada na Šumavě najdeme v nadmořské výšce přesahující 900 metrů nad mořem největší rašeliništní jezero v Česku – Chalupské jezírko. To je součástí Chalupské slati, která náleží do nejpřísněji chráněné zóny Národního parku Šumava. Má rozlohu 137 hektarů, vede kolem ní naučná stezka a přímo do jejího nitra k jezeru vede dřevěný chodníček.

V okrajových částech lokality se v minulosti těžila rašelina, přes slať vede také Kiliánova trasa pojmenovaná podle německého pašeráka, převaděče a agenta americké tajné služby Kiliána Franz Nowotného, který převáděl v době nástupu totalitní moci po roce 1948 přes hranici emigranty a do Čech naopak americké agenty.
Slať leží nad soutokem Teplé Vltavy s Vydřím potokem. Zajímavostí jezírka je několik plovoucích ostrůvků. Okolní porosty tvoří kleč, bříza, smrky a rašeliníky.
Místo je působivé ve všech ročních obdobích a ve všech částech dne, nejvíce to ale platí pro brzké ráno, a naopak stmívání. Budete-li mít cestu na Šumavu poblíž Kvildy, určitě tuto krátkou procházku do svého programu zařaďte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

pět × 2 =