Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

ČEVAK: Extrémní vedra jsou pro vodohospodáře zkouškou

Datum: 17.08.2018

Římov-805x350

Na některých místech týdny nepršelo a vody v podzemních zdrojích ubývá. Její spotřeba ale roste. Situaci se týká například turisticky vyhledávaných oblastí, mezi které patří Lipensko. „V Lipně nad Vltavou činí v zimě měsíční spotřeba něco kolem 5 000 metrů krychlových, v létě se zvyšuje až čtyřnásobně na 20 000 kubíků,“ sdělil technický ředitel ČEVAK Jiří Lipold. Vodohospodáři lokální zdroje pravidelně kontrolují a případně přistupují k preventivním opatřením.

„Ve Vyšším Brodě, který je oblíbenou turistickou destinací, jsme letos instalovali mobilní úpravnu vody, jejímž nasazením je možné rychle navýšit kapacitu zdrojů,“ řekl provozní ředitel společnosti Lubor Tomanec, podle kterého bude úpravna na místě po celou hlavní část turistické sezóny. ČEVAK v koordinaci se zástupci samospráv sledují situaci ve všech jí provozovaných lokalitách na jihu a západě. Vodohospodáři jsou také připraveni zavážet pitnou vodu do vodojemů cisternami.

„K tomu jsme museli přistoupit například v obcích Valtínov a Mosty na Jindřichohradecku. Na dalších místech jako například ve Volarech, požádali starostové občany, aby vodou zbytečně neplýtvali,“ pokračoval Tomanec. Mezi plýtvání patří mytí aut, napouštění zahradních bazénů nebo zalévání zahrad pitnou vodou. V lokalitách, kde nejde o striktní omezení, by měli lidé podle Tomance přistupovat k zásobám vody ohleduplně.

„Pokud už musí napouštět zahradní bazén, pak nejlépe v časech mimo odběrovou špičku a předem napouštění nahlásit dispečinku společnosti ČEVAK (bezplatná linka 800 120 112). I v místech, kde výpadky dodávek pitné vody nehrozí, totiž mohou neuváženým odběrem velkého množství vody způsobit problémy, které se projeví například jejím zakalením nebo poklesem tlaku v sousedství,“ upozornili vodohospodáři na portálu cevak.cz.

Bez obav mohou být ti obyvatelé jihočeských měst a obcí, které jsou zásobeny vodou z Vodárenské soustavy Jižní Čechy. Kapacita nádrže Římov, která ji zásobuje, je dostatečná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna + 9 =